Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskoristite

Muzej prekinutih veza za 5. rođendan daruje besplatan ulaz

Muzej prekinutih veza
Foto: Pixsell
1/11
10.12.2015.
u 09:01

– Samo u ovoj godini Muzej prekinutih veza imao je osamdeset tisuća posjetitelja, što je dvostruko više nego 2012. godine – rekla je Hini Nikolina Vulić, event manager

Cjelodnevnim besplatnim ulazom Muzej prekinutih veza, koji se temelji na konceptu propalih veza i donacijama kojima se ljudi opraštaju od neuspjelih ljubavi, obilježava danas (četvrtak) pet godina od otvaranja prvog stalnog postava na zagrebačkom Gornjem gradu.

– Samo u ovoj godini Muzej prekinutih veza imao je osamdeset tisuća posjetitelja, što je dvostruko više nego 2012. godine – rekla je Hini Nikolina Vulić, event manage muzeja.

Ocijenila je kako je kontinuirani rast posjećenosti posljedica sve većeg broja turista u Zagrebu, s obzirom na to da čak 94 posto posjetitelja dolazi iz inozemstva, ali smatra podjednako važnim i što se Muzej uspješno brendirao u Hrvatskoj i inozemstvu.

– Sve ove godine zastupljeni smo u medijima i ne jenjava interes za muzej jer je ljudima bliska tema kojom se bavi, a nisu niti sve priče u postavu isključivo tužne, ima ih smiješnih i bizarnih – napomenula je Vulić. – Muzej posvećen prekinutim vezama zapravo spaja ljude, to je nešto što nas sve obilježava, jer smo gotovo svi u životu doživjeli prekid neke vrste veze – dodala je.

Po njezinim riječima, uspjeh muzeja rezultat je i dugogodišnjeg predanog rada, koji se očituje i u činjenici da ima dulje radno vrijeme od ostalih muzeja i zatvoren je samo četiri dana u godini – na Božić, Novu godinu, Uskrs i blagdan Svih svetih.

Postav na Gornjem gradu obišlo je tijekom pet godina 300 tisuća posjetitelja, u prosjeku njih 166 dnevno, od kojih je svaki šesti kupio neki od autentičnih suvenira koje su za Muzej osmislili vodeći hrvatski dizajneri. U povodu 5. rođendana Muzej će posjetiteljima ponuditi i popust na svoje suvenire.

Foto: Instagram

Foto: Pixsell

U obnovljenom postavu muzeja sada je 92 izložaka, a fundus se kontinuirano nadopunjuje, osobito na inozemnim gostovanjima koji je u proteklih pet godina bilo 34, s više od milijuna posjetitelja.

– Predmete dobivamo iz Hrvatske i inozemstva, putem naše web stranice svatko može iznijeti svoju priču ili u Muzej dostaviti neki predmet, a često donacije dobivamo u suradnji s lokalnim partnerima u zemljama gdje izložba gostuje – objasnila je Vulić.

– U prosjeku godišnje imamo pet gostovanja, već smo pet puta bili u SAD-u, posjetili smo Buenos Aires, Berlin, London, Pariz, Taipei, Beograd, Ljubljanu, Skoplje – dodala je.

Muzej je dobitnik Kenneth Hudson nagrade za najinovativniji muzej Europe, a prezentira se i kao uspješan hrvatski kulturni izvozni proizvod.

Osim novog postava, ove je godine objavljena bogato opremljena nova knjiga o muzeju "A Diary". Za sljedeću godinu dogovoreno je šest gostovanja u inozemstvu, a dugoročno se planira i otvaranje stalnih postava u dalekim dijelovima svijeta.

U sljedeće dvije godine Muzej će sudjelovati u projektu "The People’s Smart Sculpture – PS2", koji sufinancira Europska komisija u okviru programa Kreativna Europa, a unutar kojeg se realizira program "Zagrebački Gornji grad: Mijene srca" koji otkriva zaboravljenu povijest gornjogradskih prostora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije