Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Lipi Ive: Nisam Bernie, iako me svi uvjeravaju u suprotno

U Amsterdamu mi je u lokal ušao čovjek s tri Picassova akta, te me zamolio da ih uokvirim. Učinio sam to začas, cijena 180 guldena. 200 kuna po Picassu, kaže Ive
06. kolovoza 2018. u 17:00 5 komentara 10216 prikaza
Trogir
Foto: Srđan Hebar
Pogledajte galeriju 1/7

Bernie Ecclestone, glavom i bradom, sjedi tu za stolom u dvorištu kod kipara Vilima Halbärtha. Govori bivši hrvatski zet tečno naš jezik, ma što govori, on i pjeva na – hrvatskom.

Zvone Vila TURISTIČKA PATROLA Mogao bih živjeti kao prije 500 godina, ma bez problema

– Nisam Bernie – veli Bernie, pa dodaje:

– Ja sam Ive! Lipi Ive... A pjevam ja već dugo, još sam kao mladić pobjeđivao na Omiškom festivalu. Vinko Coce i ja bili smo glavne terce u dalmatinskoj klapskoj pismi – priča gospodin Bernie.

– Nisam, ponavljam, Bernie. Ja sam Ive – inzistira on. Vadi osobnu kartu, piše Ive Dražić.

Trogir
1 / 7
NOKIA 7 PLUS Trogiranin Ive Dražić i Bernie Ecclestone - tko je tko? Obojica drže i mobitele u ruci... (Pomoć: na zaslonu mobitela je Bernie Ecclestone)

Imam ljepše naočale

Ali vraški sličite na njega. Ili on sliči na vas. Razgovarao sam s Ecclestoneom u nekoliko navrata. Jednom na Hungaroringu, drugi puta na A-1 Ringu...

– Mnogi me s njime zamijene. Pa čak i majka! Otvorila ona Slobodnu, vidi sliku Bernieja u Trogiru, pa me pita: "Sine, tu si? Što se ne javljaš?" A ja odgovaram: "Ne, mama, u Amsterdamu sam, to nisam bio ja."

Video snimljen #Bothie tehnikom

Na rivi ga često zaustavljaju.

– Desetke selfieja sam snimio s turistima. A što ću im objašnjavati da nisam onaj za kojeg me drže. Snimim s njima fotografiju pa nastavim đir po gradu. Uostalom, slomio bi im srce. – priča Ive.

Eto, i njima ste vi i Bernie slični.

– Nismo! Em sam viši, on ima 159 centimetara, a ja 177! Ja sam i petnaest godina stariji. A imam i ljepše naočale – smije se Dražić.

Prisjećamo se ovdje, uz piće, anegdota koje su mu se dogodile.

– Nekima sličim na Billa Gatesa, u Londonu, gdje živim, misle da sam Andy Warhol, a često me zaustavljaju jer misle da sam britanski slikar David Hockney. Bacaju mi se oko vrata u Londonu pa viču "David, David!". A kod nas svi misle da vide Bernieja. Prijatelj Mijo visok je 192 centimetra, trenirao je tekvondo, ima 140 kilograma... Kad bi me vidjeli s njime, svi bi rekli: "Eto, Ecclestone i - tjelohranitelj", veselo će on, pa dodaje:

Restoran Perivoj Šef kuhinje je Braco Sanjin koji je lani animirao kolege da kuhaju za vatrogasce

– Nisam ništa kriv! Ali, tako je ispalo, što ću... Ljepota je u očima promatrača. Iako, vele moji Trogirani kad je Bernie tu: "Eto, oba su u gradu!"

Jeste li ikad sreli Bernieja?

– Naravno! Sretnemo se često ovdje u Trogiru. Tu mu je jahta Petara, zgodno mu je ovdje doći jer je zračna luka vrlo blizu. Poznat je po tome da ide na pijacu, pa se sretnemo. No svatko gleda svoja posla.

Priča anegdote:

– Zaustavi me jedna gospođa, izvadi zlatnu American Express karticu i kaže: "Gospodine Ecclestone, ja bih se s vama podružila. Imam novaca, to me ne zanima, ali željela bih biti u vašem društvu." A što ću ja? Imam i ja karticu, ali Zagrebačke banke, i to onu za mirovinu. A ta nije zlatna... – priča Ive.

rovinj Ovdje se kovala medalja za vatrene, to je novi adut grada

Ostavljamo se priđe o "falšom Ecclestoneu", jer barba Ive ima toliko toga ispričati. Na stranu izgled, živio je po cijeloj Europi, danas je na relaciji London-Zagreb-Čiovo, godinama je radio i u Amsterdamu, a tek je tu genijalna priča.

Picassovi aktovi u rukama

– Počeo sam u Amsterdamu prati suđe, pa sam bio kuhar, pa konobar, pa slikar. Na kraju sam imao vlastitu radnju u Amsterdamu u kojoj sam uokvirivao umjetničke slike. – Došao čovjek s tri Picassa. I donese taj Nizozemac tri – Picassa. Crteži, aktovi...

I?

– Pita: "Kad će biti gotovo", ja odgovorim: "U četvrtak iza 13 sati", i ode. Nema potvrde, nema garancije. Ništa, samo moja riječ.

Vise li sad ti crteži kod vas kod kuće na zidu?

– Haha, ma kakvi. Nisam ja takav. Napravio okvire, uokvirio Picassa tri puta i čovjek došao u četvrtak, platio i zadovoljno otišao. Sad vise u njegovoj kući, pretpostavljam.

Oerbić TURISTIČKA PATROLA: OREBIĆ Pelješki jedrenjaci preplovili su sva svjetska mora

Cijena?

– 180 guldena. Otprilike 600 kuna. Dakle, 200 po okviru.

Za 200 kuna ste uokvirivali Picassa?

– Da, to je bila cijena okvira u mojoj radnji. Neovisno tko je autor, ti ili on – smije se Dražić. 

Minus i plus


PLUS
MUZEJ NA OTVORENOM
Trogir je grad koji treba posjetiti. Tko nije bio, trebao bi otići.
Turist tu može doći i - sam, a uvijek će imati što raditi - šetati satima, proučavati, gledati čuda arhitekture, radove Majstora Radovana i trogirskih umjetnika. Inspirativno mjesto. I lijepo je. A to je za turizam - najvažnije


MINUS
GUŽVA
Svaka čast na novom mostu, ne mislimo na gužvu, jer to je riješeno. No kako je Trogir itekako mamac za sve turiste koji su na području Splita, a mnogi dolaze i direktno iz Kaštela iz zračne luke u razgled, na rivi se često sudarate s turistima

Bernie je kum Trogiraninu, a zbog mosta gužve više - nema

Mostovi spajaju ljude! Što ih je više, to bolje. Gradimo mostove!
OK, ovo sad već zvuči hipijevski, no Trogiru je novi most donio spas. To nam treba.
– Ništa nije pomogao! Ma možda tek deset posto – veli jedan u centru.
– Ajde, muči. Šta pričaš, spasio nas je – odgovara mu drugi.

Grad od točno 365 koraka

Pričaju domaći:
– Nekad je bila gužva svaki dan, sad je samo jedan dan u tjednu, subotom. Svaka čast – vesele se.
Kad se, dakle, čovjek parkira, a to više nije problem, jer zaista za dvije minute može doći do parkirnog mjesta u Marini na Čiovu, ulazi u - grad koji je muzej na otvorenom. Arhitektura ovog mjesta je nevjerojatna. Koliko god to čovjek puta vidio, opet ga očara ljepota. Zvuči kao klišej, sladunajvo, ali zaista je ambijent iz snova.
Zgodan je podatak i da vam u Trogiru s jedne strane staroga grada do druge treba ravno 365 koraka. Ipak, postoji opasnost, grad tone. Milimetar svake godine, reći će domaći.
– Bilo bi lijepo kad bi u glavnoj ulici turisti imali što za vidjeti, kad bi mogli ući u neki fini butik, a ne samo u dućane ‘sve po devet kuna’ – žale se domaći na ‘istanbulsku’ ponudu za turiste.
Hvale ovdje restoran Kalebotu, hvale i Moniku.

Kaja, bit ću ti kum!

A onaj kojeg posebno hvale je - čovjek koji se zove Kaja Cicilijni. Po njegovom je djedu, također Kaji, sniman i film ‘Kaja, ubit ću te!’, no on je zgodan jer poznaje svu svjetsku elitu. Radi ovdje na rivi, vezuje brodove, pa tko god dođe, prvog vidi - Kaju.
Čak je i Bernie Ecclestone kum njegovoj djeci. Ništa čudno, obiteljski su prijatelji, a slavni šef Formule 1 kod njega dolazi i na objed. Vele u Trogiru da je Kajina supruga vrsna kuharica, a da Bernie obožava blitvu, sardele i - krumpir.

Obavezno posjetite

Šetnja gradom

Trogir je jedan od najstarijih gradova na Mediteranu, tu se živjelo i prije četiri tisuće godina. Postoji razlog... Neki su čak otišli toliko daleko da su ga prozvali - najljepšim otokom svijeta. Grad između Čiova i kopna sastoji se od - Arbanije, Divulja, Drvenika Malog koji domaći zovu Ploča, Drvenika Velog, Mastrinke, Plana, Trogira i Žedna.

Izlet brodom

Destinacija ima, djevojke na rivi prodaju aranžmane, a cijene su oko 200 kuna za jednodnevne izlete. Zanimljivo je da je na ‘izlet’ na otočić kod Trogira Kraljevac išao i sam Bela IV. Bježao je od Mongola. I uspjelo mu je, nisu ga našli. Ahipelag je divan, Kluda, Drvenik, Fumija, Pijavica, Čelica...

Lounge bar Garden

Idilično mjesto za uživanje u piću ili večeri. Gost sjedi u kiparskom atelieru, tu su baledehini, crveni zastori, lijepo je

Sladoled kod Giovannija

Kultno mjesto

Ocjena

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš: 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja: 7

Kvaliteta ugostiteljske ponude: 9

Gostoljubivost i susretljivost domaćina: 10

Večernja zabava i provod: 8

Kulturni sadržaji: 10

Rekreativni sadržaji: 9

Uređenost i opremljenost plaža: 8

Faktor opuštanja: 8

Opći dojam: 9

Poredak

1. KORČULA 95

2. DUBROVNIK 92

3. HVAR 92

4. ROVINJ92

5. ŠIBENIK 91

6. BRAČ 90

7. PAG 90

8. PULA 89

9. RAB 89

10. SPLIT 89

11. MAKARSKA 88

12. MLJET88

13. POREČ 88

14. TROGIR 88

15. MALI LOŠINJ 87

16. OMIŠ 87

17. KRK 86

18. OPATIJA 86

19. PELJEŠAC 86

20. CRIKVENICA 83

21. CRES 80

- VIS 00

- ZADAR 00

bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka