Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Krajnik: Kuhao sam i za Juliju Timošenko, a sushi je bolji nego u Zagrebu

Riba sa žara – 60 kuna, a “Dry Adge Beef Burger” 33 kune. Kuhar Stanko Krajnik (43) u centru Križevaca radi sjajno, isplati se ovamo doći iz metropole samo na klopu
09. studenoga 2017. u 09:22 1 komentara 2292 prikaza
Križevci, Calypso restoran
Foto: Srđan Hebar
Pogledajte galeriju 1/3

Istraživač dubina Jacques Cousteau proslavio se ploveći na preuređenom američkom minolovcu “Calypso”. No, u centru Križevca, također u “Calypsu”, ali restoranu, kuhar Stanko Krajnik (43) – ne ide nikamo. Dolaze k njemu. Predsjednici, premijeri, gradonačelnici, župani... Važnije, domaći, poput nas. Željni jeftine i dobre klope.

Delmonico restoran američki jet set Slavni restoran sada vode Hrvati. Račun za 150 ljudi 1860.: 2310 dolara

– Čuj, cijeli sam život u ovoj kući u centru. Tu je nekad bila trgovina autodijelovima. Baš je skladište bilo tu gdje nam je sad kuhinja. S tatom Đurom, kao klinac, dolazio sam tu po gume za auto.

Za Yugo?

– Ne, za stojadina – kaže smiješeći se Krajnik. No, i rijetki njegovi gosti znaju da je kuhao za slavnu ukrajinsku premijerku...

– Kuhao sam za Juliju Timošenko. I to kada je bila na Jadranu na odmoru. Znaš kako je, radi se o visokim sigurnosnim standardima. Prošlo je od toga nekoliko godina, ali dugo nisam smio o tome govoriti – kaže tiho Krajnik.

– Ni sam nisam znao za koga ću kuhati, bila je to tajna. Radio sam za nju dok je bila na odmoru, a prvih par dana pila je samo – shakeove. Nisam imao što kuhati. Srećom, upoznali smo se, vjerovala mi je, pa su mi rekli da imam otvorene ruke i kuham što god želim. Radio sam joj razna riblja jela, eto i tuna koja je u “Calypsu” na meniju, ista je kakvu je jela Julija Timošenko – kaže ponosno Križevčanin.

Križevci, Calypso restoran
1 / 3
Križevci, Calypso restoran

Restoran vodi sa suprugom Miljenkom (35).

– U braku smo gotovo 17 godina! Ja i dalje radim kao prodavačica cipela. Kad nisam u smjeni, dođem pomoći Stanku. Da to ne radim, ne bih ga ni vidjela, pa on i ne izlazi iz kuhinje – kaže Miljenka.

Stanko u šali nastavlja:

– Moja je supruga kao Al Bundy, najbolja je prodavačica cipela u Hrvatskoj! – hvali je.

Restoran u centru Križevaca mjesto je kamo dolaze mnogi. I iz metropole. Riječ je o fusion restoranu, ima svega, osim pizze, a rade i – sushi.

– U krugu od 60 kilometara, jedini smo restoran koji radi sushi. Neki nam kažu da je bolji nego u Zagrebu, čak idu i toliko daleko da tvrde da je sushi bolji nego onaj koji su jeli u New Yorku. Ne znam... Trudimo se. Istina, bila je tu majstorica sushija Olexandra Stepanova koja radi u Japanu. Deset dana učili smo od nje tajne sushija – priča vlasnik i kuhar te pokazuje na društvo u kuhinji, na kuhare Valeriju, Elviru i Valentina. Kuhaju sjajno, za sjajne cijene. Konkretno – orada sa žara (300-400 grama) s prilogom za 39 kuna, file soma s umakom od kopra 32 kune, sarma 30, a BBQ Ribs 36 kuna. To je u Zagrebu teško naći. 

turistička patrola Restoran otvorili zbog kuhara Palfija, da mu bude tek 150 m od kuće Monte Tko će dobiti zvjezdicu? Michelin opet u Hrvatskoj: Inspektori tajno obilaze restorane Turistička patrola I Tuđman je u ‘Našem mistu’ prvi put probao žabe i odmah tražio još!

Jelo ovog kraja: Odrezak sa šljivama

Svinjetina punjena šljivama. Nešto poput zagrebačkog odreska, ali je meso punjeno voćem koje inače završi u – kotlu za rakiju. Kušati specijalitet ovoga kraja, kažu domaći, može se u planinarskom domu Kalnik. Usto, kotlet sa suhim šljivama jeo se u križevačkom restoranu “Vojarna”. Često se jede i u lokalnim restoranima, ali nije punjen.     

Pila mineralnu za plodnost i rodila 16 djece

U podrumu Križevačke pivovare, za drvenim starim šankom, prepričava se legenda ovoga kraja.

– Bela IV. sredinom 13. stoljeća bježao je pred Tatarima, ali to se ionako zna. Nego, skrivao se i ovdje kod nas na Kalniku. Kako je ostao bez hrane, naši su mu stari Kalničani pod okriljem noći bacali šljive na grani. I on je, usprkos opsadi, preživio jedući te šljive. Za zahvalu, dao nam je titulu “kalnički plemenitaši šljivari”.

Poznato je da je ovo vinski kraj, no postoji i vrlo dobra mineralna voda, koja se pila i prije više od 250 godina. A navodno je carici Mariji Tereziji utjecala na plodnost. Konkretno, imala je 16 djece! Mariju Antoanetu, Josipa II., Leopolda II., Karla Josipa...     

Bodovi

Izbor i kvaliteta jela (DO MAKS. 50 BODOVa) 48

Izbor i kvaliteta PIĆA (dO MAKS. 15 BODOVA) 13

POSLUGA I LJUBAZNOST (DO MAKS. 10 bodova) 10     

DOJMOVI I PROSTOR (DO MAKS. 20 bodova)18

UKUPNOST PONUDE (DO MAKS. 5 BODOVA)5

UKUPNO:94

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • svojaja:

    Svaki normalan profesionalac sto drzi do sebe bi se posramio da je nesto radio za tu ukrajinsku mafijasicu, ratnu profiterku, sto je pokrala vlastiti narod zajedno sa gangsterima sto su izveli drzavni udar narodu u zemlji, ili bi to presutio, ... prikaži još!, a ne se hvalisao po medijima.