Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

I Tuđman je u ‘Našem mistu’ prvi put probao žabe i odmah tražio još!

Cijena porcije žabljih krakova na buzaru je 90 kuna. prilog palenta 10 kuna. Mala boca Jamnice svega 8kuna. Jede se za pristupačan iznos.
02. studenoga 2017. u 21:44 2 komentara 1242 prikaza
Pogledajte galeriju 1/9

Autohtono, tradicionalno, onako baš sinjski. Gdje pojesti?

– Idite u Naše misto! – kažu domaći, pa objašnjavaju:

– Nekad, kad bi mladić iz našeg kraja želio pokazati djevojci kako s njom ima ozbiljne namjere, da će je zaprositi, odveo bi je u taj restoran u Galu na – žabe! Tad bi i ona znala, ovaj dečko misli ozbiljno. Sljedeće je – zaručnički prsten. I znaš, žabe su jeli samo imućni...

Od centra grada, možda deset minuta vožnje, u općini Otok, uz samu rijeku Cetinu, restoran Naše misto.

Monte Tko će dobiti zvjezdicu? Michelin opet u Hrvatskoj: Inspektori tajno obilaze restorane

Za Žabarijadu klincima bicikl

Anđelko Tomašević (36) odmah kreće u priču:

– Otac Stipe je kuhar, majka Tomažina brine se o višnjevcu i orahovcu, njih dvoje su pred 41 godinu otvorili restoran. Ma moja majka je mene i mojih petero braće i sestara dojila gore na katu, a zatim se vraćala u kuhinju gostima pripremati žabe. Znaš, i Franjo Tuđman, prvi je puta probao žabe kod nas. Imao sam 16 godina kad sam mu ih nosio kao mladi konobar. I, dopalo mu se, tražio je repete – govori Anđelko.

1 / 9
27.10.2017., Sinj - Turisticka patrola. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovim mjestom prošli su, nakon Tuđmana, svi predsjednici, premijeri, veleposlanici. Dolaze i dalje. Vlasnikov školski kolega, Ivan Žižić (36), ubacuje se u priču:

– Žabe u ovom kraju možeš jesti još samo na tri mjesta. Kod nas, u restoranu Naše misto u Grabu te u hotelu Mihovil u Trilju – kaže Žižić, pa obojica dodaju:

– Kod nas u Otoku, u listopadu, imamo i “Žabarijadu”. Natječemo se u pripremi žaba. A za klince se organiziraju i utrke žaba, pa čija dalje skoči, taj dobije bicikl.

Koliko se može žaba pojesti?

– Čini se da može puno, meso je po boji poput piletine, ali je okus puno laganiji i sočniji. Nema puno kostiju, a i one su male i sitne. Žabe mogu biti velike poput, recimo, loptice za golf, ali i do veličine kreditne kartice. U porciju ide pet ili šest žaba, ali preko 20 žaba ne možeš. Za to još nismo čuli... Znaš, žabe su i afrodizijak.

Kralj žaba ulovio ih tisuće

Priča se nastavlja s istom temom:

– Lovci ih hvataju na udicu koja se zove “macalo”, ili po noći svjetiljkom. Imamo u mjestu lovca Miću kojeg zovu i “Kraljem žaba”. Taj ih je ulovio tisuće, pitaj Boga...

Cijena porcije žabljih krakova na buzaru je – 90 kuna. Prilog palenta 10 kuna. Teleći kotlet 60 kuna. Mala boca Jamnice svega 8 kuna. Ovdje se jede dobro i – pristupačno. Kao nekad. Tradicionalno.

– Najvažnije, sve je domaće. Salata je tu iz vrta, krumpir je naš, vadimo ga iza kuće. Pa čak i brašno radimo sami! U kuhinji teško ćeš pronaći nešto iz dućana. Možda tek sol i papar. 

Happy meal projekt 'FUJ!' Zašto hrana iz McDonald'sa ne truli? Postoji dobar razlog... Tjestenina STARI TRIK Internet na nogama: Cijedite li i vi tjesteninu ovako? restoran, hrana Ubacite ih u prehranu Ovo je 8 namirnica uz koje će vam koža blistati, a godine s vašeg lica nestati

Ocjena - 87

Izbor i kvaliteta jela (DO MAKS. 50 BODOVa) - 44

Izbor i kvaliteta PIĆA (dO MAKS. 15 BODOVA) - 13

POSLUGA I LJUBAZNOST (DO MAKS. 10 bodova) - 10     

Kako je Gospa zaštitila grad od 40.000 Turaka

Legendu iz Sinja domaći rado prepričavaju u centru grada. Priča se ovdje prenosi s koljena na koljeno, s njome se ovdje rađa.

– Znaš što je ovdje najveća legenda? Kako je, uz Gospinu pomoć, Sinj obranjen 1715. godine.

Na otprilike 700 domaćih vojnika, krenulo je 40.000 Turaka, koji su nadirali iz Bosne, preko Kamešnice. Grad je trebao pasti, moćna vojska samo što se nije ušetala, ali u noći na 15. kolovoza se iznad grada pojavio lik prekrasna žene... Turski vojnici preko noći oboljeli su od srdobolje (dizenterije) te pobjegli iz grada. Morali su odustati, okrenuli se i vratili prema Bosni uz velike gubitke – prepričava se legenda u kafićima na štekatu ispred Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Pričat će se i za stotinu godina...

Jelo ovog kraja

Dalmatinski specijalitet sličan je sarmi, ali bez riže, te se meso ne melje, već sitno sjecka nožem. Arambašići se kuhaju u glinenoj posudi ‘bakra’, koristi se glavički kiseli kupus, a za recimo 80 arambašića treba 2,5 kilograma mesa. Riječ je o sjeckanoj govedini, a uz nju se dodaje – kapula, petrusin... Kuha se oko 90 minuta.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • tramontana:

    Prije ih ni kuša, jer bi mora platit. A vidi sad. Odma duplu porciju.

  • ilijan:

    Jedan od naj ljepših i naj tradicionalnih krajeva lijepe naše računajući i BiH.