Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo u trgovinama

Kraj "pretrpavanju" šećerom: NY zabranio velika gazirana pića

gazirana pića
14.09.2012.
u 14:00

New York je postao prvi grad koji je ograničio količinu nezdravih gaziranih napitaka

Još je u lipnju prijedlog njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga izazvao mnogo kontroverzi. No, u Uredu za zdravstvo savezne države New York odlučili su ostati dosljedni u borbi protiv pretilosti pa je danas uvedena zabrana prodaje gaziranih pića i drugih zaslađenih bezalkoholnih pića u pakiranju većem od 453 grama ili 16 unci. Tako je New York postao prvi grad koji je ograničio količinu konzumiranja nezdravih gaziranih napitaka. U tu kategoriju ulaze i zaslađeni čajevi, ali ne i dijetalna bezalkoholna pića kao i ona koja sadrže više od 50 posto mlijeka ili više od 70 posto voćnog soka, piše BBC.

Samo u supermarketima

Velika pakiranja pića više neće biti moguće kupiti u restoranima brze hrane, kazalištima i kafićima u tvrtkama, kao i na ostalim mjestima gdje se prodaje hrana, no zabrana ne vrijedi za trgovine i supermarkete. Za kršenje ove odredbe plaća se kazna od 200 dolara.

Pretilih na svakom uglu

New York je odlučio poduzeti određene mjere protiv pretilosti koja je postala veliko opterećenje za njihov zdravstveni sustav. U SAD-u dvije trećine odraslih ima višak kilograma ili su pretili, a najtragičnije od svega je što i 40 posto djece pati zbog istog problema. I dok se stručnjaci slažu da je i mala promjena promjena na bolje te da bi isto trebalo napraviti i sa slasticama i grickalicama, proizvođači pića oštro su se usprotivili zabrani jer strahuju da bi se i neki drugi američki gradovi mogli odlučiti primijeniti iste mjere.

 

 

 

 

 

Komentara 1

PA
pancake
15:07 14.09.2012.

pa kad oni "ne kuhaju". zato su tako debeli. lakše je naručiti iz restorana ili ubaciti gotovi obrok u mikrovalnu, nego uzeti kuhaču u ruke. a, ruku na srce, to i nije neka nauka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije