Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Koliko Zagrepčani poznaju prometna pravila? Pitali smo vozače: 'Tko ima prednost u križanju?'

Prošetali smo Novim Zagrebom i Zagrepčanima koji imaju vozačku dozvolu pokazali nekoliko fotografija raskrižja na kojima su morali 'pogoditi' tko ima prednost prolaska
28. siječnja 2020. u 15:24 8 komentara 5545 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/5

Kako biste položili vozački ispit morate izaći na ispit prve pomoći, ispit prometnih propisa i odraditi vožnju, a većina to odradi bez problema. No, koliko se nakon nekoliko godina uopće sjećamo pravila i ono najvažnije, prema njima vozimo? Zagrepčanima smo pokazali pet fotografija križanja iz ispita u autoškoli, baš poput ove dolje:

Splitski biser Što je najgore pri bočnom parkiranju? Svjedoci! Ovaj pokušaj morate vidjeti

 | Autor : autoskola-ispiti.com Foto: autoskola-ispiti.com

Pogledajte jesu li se ovi vozači proslavili ili nisu znali tko ima prednost:

Prema Pravilniku o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita, jedino je ograničenje ako polaznik ne položi vozački ispit u roku od 18 mjeseci. Nakon toga je obvezan odvoziti još minimalno 12 dodatnih sati za B kategoriju da bi nakon toga ponovno mogao pristupiti ispitu. Primjerice, u Švicarskoj, ako padnete na ispitu četiri puta, slat će vas na dodatna psihološka testiranja i povećati opseg uvjeta koje nakon toga morate zadovoljiti. 

Kakva fotka! Žena ulovila selfie iz rađaonice upravo kad joj se suprug onesvijestio

Prema podacima Hrvatskog autokluba od prije nekoliko godina, najveći broj polaganja vozačkog ispita na praktičnom dijelu imala je jedna žena – 12, a jedan muškarac i jedna žena vozačkom ispitu pristupili po deset puta. Prije pet godina, portal 24sata pisao je o “hrvatskoj rekorderki po neuspješnim polaganjima vozačkog ispita”, Šibenčanki koja je autoškolu upisala još 2000. godine i do 2014. vozački ispit prijavila 54 puta, a na njega izašla 38 puta. Naravno, svaki puta bezuspješno. 

Večernji list je već pisao kako je na 7000 kilometara hrvatskih državnih cesta postavljeno oko 150.000 prometnih znakova, a tu je još oko 20.000 kilometara županijskih cesta plus 1313 kilometara autoceste te gradske i nerazvrstane prometnice pa je moguće da je ukupan broj znakova i veći od pola milijuna. Stručnjaci za prometnu signalizaciju navode i da je znatna razlika u broju prometnih znakova u SAD-u i Europi, odnosno da je u Americi njihov broj znatno manji, no ističu da je u Hrvatskoj broj prometnih znakova sličan njihovu broju u drugim europskim zemljama poput Slovenije, Austrije i Njemačke.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
 • Avatar Manolique
  Manolique:

  Prvi ide Audi jer je to političar ili privatnik, oni su stup društva i njima se sigurno žuri, nakon toga ide Seat jer takav auto vozi sigurno netko manje bitan u društvu, a zadnji ide autobus jer njime putuje sirotinja ... prikaži još! za koju nije toliko bitno kada će do odredišta.

 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Jeste pitali čačiča i stazića oni tu blistaju

 • DM2008:

  Ništa čudno kad Hrvati ne znaju ono najjednostavnije poput toga da znak STOP i TROKUT imaju isto značenje i da onaj sa trokutom nema prednost prolaska nad onim koji ima stop.