Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Kako u 10 minuta napraviti domaću majonezu: Najbitniji je dobar izbor ulja

Najvažniji korak u pravljenju majoneze je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu, no nije dobro koristiti 'teška' ulja poput maslinovog
19. kolovoza 2021. u 07:00 1 komentara 1144 prikaza
Foto: Shuttershock

Korištenje cijelih jaja umjesto samih žumanjka čini ovaj recept laganim i kremastijim, a domaća je majoneza puno aromatičnija od bilo koje kupovne. Osim toga, budući da nema razdvajanja bjelanjka od žumanjka, proces traje manje od deset minuta, a sastojke vjerojatno već imate kod kuće. 

Za izradu domaće majoneze trebate:

  • 2 jaja - koristite ih cijela i sirova, ali neka budu potpuno svježa.
  • 1 jušna žlica senfa - senf dodaje okus, te pomaže u održavanju stabilnosti majoneze i emulgiranju smjese, jer sa žumanjkom smanjuje rizik da se majoneza 'razbije'.
  • 2 žlice vinskog octa ili limunovog soka - ne samo da daje kiselinu, već malo octa ili soka limuna također utječe na okus i pomaže stabilizirati smjesu.
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat papra (ili po želji)
  • 250 ml blago aromatiziranog ulja (npr. od uljane repice) - bitno je da vam se sviđa okus ulja koje koristite, ali i da je blag, a ne jak. Najvažniji korak u pravljenju majoneze je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu, no nije dobro koristiti 'teška' ulja poput maslinovog jer prevlada njihov okus. Ako baš želite koristiti neko 'jače' ulje, upotrijebite polovicu npr. maslinovog i polovicu nekog neutralnog ulja.

Otkrili smo kako izgleda ljetna njega naših poznatih influencera

1 / 14
Eisenberg

KORAK 1

U zdjelu miksera ubacite jaja i senf, začinite solju i paprom. te mutite dok se smjesa ne sjedini. Neprestano miješajući, dodajte samo kap ulja i miješajte dok se potpuno ne sjedini, zatim dodajte još jednu kap i nastavite dodavati kap po kap dok se jaja i ulje ne sjedine i smjesa ne počne zgušnjavati. Kad ste sigurni da se ulje i jaja spajaju, možete ulje dodavati po malo, ali budite strpljivi jer će prebrzo dodavanje uzrokovati 'pucanje' i zgrušavanje.

KORAK 2

Kad umutite ulje i dobijete gustu smjesu žličicu, dodajte ocat ili limunov sok i još začinite po ukusu. Ostavite nekoliko sati prije jela u hladnjaku, držite u hladnjaku maksimalno tri dana, piše portal Good Food.

Brzo i jednostavno očistite tipkovnicu računala od bakterija

Ups... Pozirala na plaži u kupaćem, ali optička iluzija koja je nastala na fotografiji ju je zgrozila Domaća kuhinja Restoran u Plitvičkim jezerima: 'Kinezi su omiljeni, naruče osam jela, samo za sebe. I sve ih pojedu!' Razmišljanje Saznajte Vodite li se intuicijom ili logikom? Odgovor će vam dati ovaj kratki kviz
Karta svijeta
ZEMLJOPIS
KVIZ Koliko se sjećate zemljopisa iz osnovne škole? Test za roditelje i školarce
Wolt
Wolt Awards
Hrvati izabrali najbolje restorane ove godine: Najviše uživaju u burgerima, a sve je popularnija i azijska kuhinja
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar TvojUjko
    TvojUjko:

    Ja nabavim majonezu za 5 minuta, samo odem do trgovine