Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije svejedno

Kakav je vaš oblik tijela? Doznajte imate li previše masnoće

mršavljenje
Foto: Thinkstock
1/4
02.04.2019.
u 13:05

Ako ste u dobnoj skupini od 41 do 60, smatra se da je idealan postotak masnoće između 11-22%, dok se postotak tjelesne masti veći od 24% smatra pretilošću.

Gubitak težine mnogima je težak izazov, posebice zato što je teško pronaći pravu prehranu, režim i trening koji odgovara vašem tijelu. Svi mi imamo drukčiji oblik tijela i određen je koncentracijom masti u tijelu. Kada shvatite koji oblik tijela imate, lakše možete izgubiti težinu.

Masnoća je rasprostranjena po cijelom tijelu, ali postoje određeni dijelovi gdje se više nakuplja i vidljivija je. Neki od nas ga imaju oko prsa, a ako ste među takvima, znači da imate tijelo oblika "jabuke."

Neki imaju masnoću nakupljenu oko trbuha i područja bedara, što znači da imate tijelo u obliku kruške. Prema mišljenju stručnjaka, glavna razlika između ta dva najčešća oblika tijela jest mjesto gdje je mast koncentrirana. Za to je važno izmjeriti opseg struka i opseg kuka. 

Ako je opseg struka veći od opsega kuka, tada imate tijelo u obliku jabuke. A ako imate manji opseg struka nego obujam kuka, onda ste u obliku kruške.

Dr. Dawn Harper u svojoj knjizi ''Live Well to 101'' piše da masnoća sama po sebi nije loša, ali bitno je riješiti se viška nakupljene masnoće kako biste spriječili nastanak raznih bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca. 

Ako ste žena u dobi od 20 do 40 godina, postotak tjelesne masti između 21 i 33% smatra se zdravim, dok više od 39% postaje razlog za zabrinutost. Međutim, kod žena u dobi od 41 do 60 godina, ona se razlikuje. Smatra se da je zdravi postotak tjelesne masti između 25-35%.

Postotak veći od 40 povećava rizik od pretilosti. 

Ako ste muškarac u dobi od 20 do 40 godina, trebali biste imati između 8% i 19%, dok je postotak masnoće kod muškaraca u spomenutoj dobi iznad 25% vrlo rizičan. Ako ste u dobnoj skupini od 41 do 60, smatra se da je idealan postotak masnoće između 11-22%, dok se postotak tjelesne masti veći od 24% smatra pretilošću.

Jednom kada imate informaciju o vašem tijelu i odnosu masnoće u vašem tijelu, lakše ćete promijeniti prehranu i prilagoditi je svojim potrebama, prilagoditi tempo vježbanja i krenuti zdravo mršavjeti.

Pogledajte i video Savjeti za jednostavnije čišćenje

Komentara 1

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
13:22 02.04.2019.

A način izračuna ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije