Naslovnica Lifestyle Gourmet

Jesu li bijele keramičke tave opasne?

Nanotehnologija je sasvim nova grana znanosti, upozoravaju, a nanoproizvodi su se počeli prodavati bez provedenih dodatnih istraživanja i nadzora
17. veljače 2012. u 11:04 11 komentara 2134 prikaza
kuhanje

Je li lijepo, bijelo posuđe s keramičkim neprianjajućim premazom posuđe kakvo se u posljednje vrijeme pojavilo u trgovinama pod nazivnikom “zdravo” doista najbolji izbor? Njihov sastav i način izrade to dovodi u pitanje.

– Radi se o “revolucionarnom” premazu koji se sastoji od nanočestica keramike koje se lijepe na tavu. Prvo što zabrinjava je upotreba ljepila. Pitali smo proizvođače kako se ovo ljepilo ponaša pri visokim temperaturama i ogrebotinama te koje se količine tog ljepila ispuštaju u hranu. Odgovor nismo dobili. Ali ono što uistinu zabrinjava je upotreba nanočestica – donosi portal Alternativa.

Nepoznati učinci

Nanotehnologija je sasvim nova grana znanosti, upozoravaju, a nanoproizvodi su se počeli prodavati bez provedenih dodatnih istraživanja i nadzora. Nije u potpunosti jasno kako nanočestice djeluju na naše zdravlje i okoliš, a počele su se koristiti perilice rublja, antibakterijske čarape te kozmetika s nanosrebrom. Nakon toga se shvatilo da nanočestice srebra ulaze u okoliš i mijenjaju prirodni balans mikroorganizama u prirodi. Upravo stoga mnogi se proizvodi s nanosrebrom užurbano povlače s tržišta.

– Koliko se nanočestica ispušta u zrak? Koliko ih hranom kuhanom u tom posuđu unesemo u organizam? Kako se ponašaju u našem organizmu? Nažalost, odgovor na ovo pitanje nećete uskoro dobiti jer tehnologija za mjerenje ispuštenih nanočestica još ne postoji! – ističu u Alternativi. Podsjećaju i na opasnosti od teflona te preporučuju uporabu posuđa od nehrđajućeg čelika, kvalitetnog emajliranog posuđa, staklenog, glinenog i keramičkog (ne nano!).

U hrani, kozmetici...


– Pratim stručnu literaturu, ali nisam naišla na ovakve tvrdnje u stručnim člancima. Nanotehnika se koristi u svim područjima, nanočestica ima u kozmetici, hrani itd., olakšavaju prijenos supstancija djelatnih tvari ali i nekih neželjenih. Moram reći da se nanotehnika u svim područjima još uvijek istražuje, no i osobno koristim to posuđe – kaže mr. Vjera Haberle, voditeljica Odjela za predmete opće uporabe u HZJZ-u.

Elipso

  • liliZG:

    pa ista stvar je sa teflonom, kad se ošteti, najbolje ga baciti.....

  • alapača:

    jel ta voditeljica nečega za što prvi put čujem kupila to posuđe\' ili ga dobila na dar?

  • mica1111:

    ...bome su opasne...ako se okrhne,te čestice mogu ući u organizam i mienjati strukturu stanice... ...ne bu to u moju kuhinju...