Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Jedete sendviče i burgere vani? Otkriveno zašto je to opasno po zdravlje!

U ovoj studiji, o kojoj piše britanski Guardian, pokazalo je da se određena hrana, uključujući burgere i sendviče, može povezati s povišenim razinama ftalata, ali samo ako su kupljeni u restoranu, prodavaonici brze hrane ili u kafiću.
01. travnja 2018. u 18:35 1 komentara 3453 prikaza
Hamburgeri
Foto: Thinkstock

Jedenje u restoranima ili u lancima brze prehrane može povećati izloženost potencijalno štetnim kemikalijama koje se koriste za fleksibilnost i trajnost plastike, pokazalo je istraživanje. 

Zanimljive fore 8 načina kako restorani tjeraju goste da više troše

Stručnjaci su u ljudskim tijelima ispitivali razinu ftalata, kemijskih spojeva koje još nazivaju plastifikatorima i povezuju ih s astmom, rakom dojke i dijabetesom tipa 2, i ustanovili da su oni 35 posto viši u ispitanika koji dan ranije jeli u restoranima u odnosu na one koji su jeli kod kuće.  

Ftalati se često koriste za ambalažu namirnica kao i u drugim proizvodima, sapunima, šamponima, a njihova upotreba u izradi dječjih igračaka zabranjena je.  

U ovoj studiji, o kojoj piše britanski Guardian, pokazalo je da se određena hrana, uključujući burgere i sendviče, može povezati s povišenim razinama ftalata, ali samo ako su kupljeni u restoranu, prodavaonici brze hrane ili u kafiću. 

Poveznica je posebno jaka kada su u pitanju tinejdžeri, pokazalo je istraživanje. Adolescenti koji često jedu vani imaju 55 posto višu razinu tih kemikalija u usporedbi s vršnjacima koji se hrane kod kuće. 

"Ova studija sugerira da je manja vjerojatnost da će hrana pripremljena kod kuće sadržavati visoku razinu ftalata", rekla je vodeća autorica istraživanja d. Ami Zota sa sveučilišta Georgea Washingtona u američkom glavnom gradu.

VIDEO Liječnica savjetuje kako spriječiti nastanak raka

  Katie Timms Težak izazov Tjedan dana hranila se s manje od 10 kuna dnevno, evo kako je 'preživjela' muškarac i žena Pripazite na njih! Ovih šest prehrambenih navika može uništiti vaš seksualni život Emma McVey pohvalila se Zbog ovih se fotki našla na udaru kritika: 'Te koje žive na čokoladi vole mrziti'

 

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • Mijat vrdoljak:

    Za ovu tvrdnju netreba nikakva institut, to bi trebalo biti svima jasno kao tablica množenje, nažalost tablica množenja je mnogima danas špansko selo, imamo computere