Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Domaća gibanica s makom i čokoladom blagdanska je poslastica kojoj se svi raduju

Zbog najmlađih članova obitelji naša Marija Herjavić Jerkić u tradicionalnu obiteljsku gibanicu s makom prošvercala je malo čokolade i oduševila ih. Možete je zarolati u vrlo efektnu spiralu ili - ukoliko ste vješti u rukovanju s tijestom - napravite oblik koji poželite.
04. travnja 2021. u 07:00 1 komentara 5997 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Prije nego što započnete s pripremom, osigurajte da su svi sastojci za gibanicu topli i da radite u toploj prostoriji u kojoj nema propuha, savjetuje Marija Herjavić Jerkić. Glavna misao vodilja ove stručnjakinje za IT tehnologije koja je beznadno zaljubljena u kuhanje jest ljudima dokazati da domaća kuhinja nije teška. Samo je potrebna volja, tvrdi Marija i dodaje da je gotovo sve lakše pripremiti doma nego kupiti (polu)gotov proizvod. Je li dovoljno uvjerljiva, uvjerite se sami na njezinu Instagram-profilu!

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Gibanica s makom i čokoladom

Sastojci za tijesto:

450 g glatkog brašna

1 suhi kvasac

1 jaje

1 žutanjak

50 g šećera

malo soli

malo korice limuna

15 g ulja

200 ml mlijeka

80 g maslaca

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Sastojci za nadjev:

200 g mljevenog maka

150 ml mlijeka

80 g čokolade za kuhanje

2 žlice marmelade po izboru

malo mrvica

malo praška za pecivo

1 bjelanjak

malo šećera (po želji)

malo soli

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Jaje, žutanjak i šećer pjenasto umutite. Zatim dodajte rastopljeni (ne vrući!) maslac i ulje te lagano zagrijano mlijeko i zagrijano brašno. Miksajte spiralnim nastavkom sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Poklopite i pustite na toplom da se digne.

Za nadjev mak zalijte kipućim mlijekom pa dodajte otopljenu čokoladu, marmeladu, mrvice i prašak za pecivo te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka sa šećerom.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik na 1 cm debljine, ravnomjerno premažite nadjevom, čvrsto zarolajte, prerežite po pola dužinom, zarolajte u spiralu pazeći da je dio s nadjevom gore, prebacite u namašćeni kalup, prekrijte krpom da se još digne i pecite 50-60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi izgorjelo s gornje strane.

Uskrs Glavna zvijezda uskrsne košarice mora biti besprijekorna okusom i izgledom - uz ovaj recept to neće biti problem Uskrs Nismo mogli odlučiti je li ljepša ili ukusnija - pinca Mateje Zvirotić Andrijanić kraljica je uskrsnog stola Uskrs Punjena jaja sastavni su dio uskrsnog jelovnika - predlažemo vam čak dvije verzije nadjeva koji su za prste polizat!
SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati