Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozitivni učinci

Čudotvorno: Grejp može pomoći oboljelima od raka

vitamin
Arhiva
09.08.2012.
u 14:18

Iako se grejp smatrao opasnim u kombinaciji s određenim vrstama lijekova, kod lijekova za razne oblike raka pokazalo se da je više koristan nego štetan

Jedna čaša svježe iscijeđenog soka od grejpa može umanjiti negativno djelovanje lijekova za borbu protiv tumora. Točnije, on povećava apsorpciju sirolimusa, tvari koja se do sada koristila kod zaustavljanja obrambenog sustava u slučajevima transplantacije bubrega. Zapravo, ovo otkriće omogućit će da onkološki bolesnici u budućnosti primaju manje doze lijeka jer u kombinaciji s ovim voćem lijek može postati jednako, ako ne i mnogo učinkovitiji.

Znanstvenici sa sveučilišta u Chicagu smatraju da će manja doza značiti i manje negativnih nuspojava samog lijeka. Za sada se još ne zna kako grejp reagira u kombinaciji s drugim lijekovima. Studija je obuhvatila 138 osoba s neizlječivim tumorima kako bi došla do idealne doze. Trećina bolesnika primala je samo sirolimus, trećina sirolimus sa 200 g soka grejpa, a treća sirolimus s još jednim lijekom – ketokonazolom koji također povećava apsorpciju. Najbolji rezultati pokazali su se kod onih pacijenata koji su uzimali sok od grejpa jer im je trebalo samo 25 do 35 mg sirolimusa.

Onkologinja i voditeljica studije Ezra Cohen kaže da sok od grejpa smanjuje utjecaj pojedinih enzima na crijevnim stijenkama koji usporavaju apsorpciju lijeka u krvotok. Među te lijekove spadaju statini za snižavanje kolesterola, mnogi lijekovi za psihička oboljenja, analgetici i drugi, piše Daily Mail. 

Sirolimus je poznatiji pod nazivom rapamicin, a isprva se koristio kao lijek za gljivične infekcije. Rezultati koji upućuju na pozitivne učinke grejpa mogu biti spasonosni za mnoge pacijente jer sirolimus u dozama većima od 45 miligrama tjedno može izazvati probavne smetnje i vrtoglavicu.

Komentara 2

BI
Bisera
23:42 09.08.2012.

ma nemoj

LI
liliZG
11:57 10.08.2012.

Ne trkeljajte gluposti jer je ovdje važno naglasiti opasnosti kod kroničnih bolesnika koji redovito uzimaju svoj lijek, ......dakle grejp pojačava djelovanje lijeka jer se zapravo lijepi na t-receptore u jetri i na neki način zauzima mjesto , pa se lijek počinje taložiti i na kraju umreš od trovanja lijekom kojeg si redovito uzimao i propisao ti ga je liječnik................................................................................dakle oprezno s lijekovim i grejpom jer bi neki pametnjakovići na svoju ruku mogli krenuti po grejpu pošto je "tako dobar "...............................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije