Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMANTURA

‘Čisti adrenalin’, tvrde oni koji uživaju u skokovima sa stijena na rtu Kamenjak, a najviše je Nijemaca, Slovenaca, Čeha...

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/21
17.07.2020.
u 22:00

Na obližnjem je otočiću Fenoligi, koji zbog oblika zovu još i Tanjur, 148 sačuvanih otisaka dinosaura

Rek’o je stari da odmah možete dati pare, ako nije problem – izgovara visoki mladić pružajući iz sefa ispod stubišta, koji se otvara uz pomoć ”kilometarske” šifre, ključ apartmana u Premanturi, koji još nisam imala priliku vidjeti. Postupak sa sefom i šifrom treba ponavljati svaki put pri izlasku iz apartmana i povratku u njega. – Moram do bankomata – izgovaram ne razumjevši žurbu domaćina s medulinske rivijere jer tu ostajem dvije noći, a nisam još ni ušla.

Ovdje zakon štiti orhideje

– Nije daleko odavde. Pet minuta – kaže mladac pa odlazim po novac, plaćam i tražim račun.

Račun? Dobit ćete ga sutra – uzvraća.

Apartman je vrlo lijep, u mirnom dijelu ponad borove šume, za četiri osobe, s osiguranim parkiralištem. Terasa je velika, lijepe premanturske stjenovite kao i plaža Munte (jedna od rijetkih prilagođena slijepim osobama) blizu. Noćenje je 455 kuna. U apartmanu su plastificirane obavijesti o tome da treba isključiti klimu kada se izlazi, spustiti rolete, odvajati otpad... U ovo vrijeme kada te, nakon gotovo pola stoljeća života uče da moraš prati ruke, jednako iritantno zvuči i apartmansko pravilo na vratima kupaonice da se toaletni papir baca isključivo u WC školjku, a ne nigdje drugdje. Sve su obavijesti i pravila dvojezični – na engleskom i njemačkome jeziku. Domaći gost, očito, nije u fokusu iznajmljivača. Čini se da ih Premanturi na neki način i ne treba. Jer na uličicama je živo, ljudi ima, oko s mora vidljiva zvonika crkve sv. Lovre, zaštitnika mjesta, kad sunce više ne tuče u glavu čuju se slovenski, njemački, češki jezik...

A ugostitelji ih s ulice pomalo napadno vabe da dođu k njima potrošiti novac. Pizza i mineralna u plastičnoj bočici stoje, na primjer, oko sedamdeset kuna. Na platou pokraj zvonika uvečer su štandovi s uljima, lavandama, malo dalje su plastične drangulije... Samo je mjesto desetak kilometara udaljeno od Pule, a općinsko mu je središte Medulin. U sastavu Premanture, na najjužnijemu dijelu istarskoga poluotoka, zaštićeni je krajobraz, rt Kamenjak s prekrasnim plažama, više od pet stotina biljnih vrsta među kojima svojevrstan kraljevski status imaju orhideje, tridesetak zakonom zaštićenih vrsta od kojih su dvije endemske. Na Kamenjaku je i edukativno-rekreacijska staza Putovima dinosaura, duž koje su postavljene skulpture u prirodnoj veličini, odnosno tu su one koje su preživjele divljanje posjetitelja. Ova staza završava na rtu Grakalovac gdje onaj tko dobro vidi može ugledati prave stope dinosaura koji su tu hodali prije 90 milijuna godina.

1/10

Na obližnjem otočiću Fenoligi, koji zbog njegova oblika zovu još i Tanjur, 148 je sačuvanih otisaka stopala ove izumrle vrste. Na prekrasnome Kamenjaku zabave ima za sve uzraste, a među posjetiteljima su posebno popularni skokovi s visokih stijena. Jeannine i Moritz, mladi par iz Njemačke, iz Münchena, jedni su od onih koji vole skakati.

– Adrenalin – smije se 24-godišnjakinja pripremajući se za treći skok u desetak minuta. Prije tri godine kupila je kuću u Medulinu. Kaže da je bilo jeftino.

– Svaki smo odmor tu. Ove godine istinski uživamo jer nema puno ljudi. Naravno, jasno mi je da to za vas nije dobro – kaže.

Za Simens radi iz Medulina

– Studiram i radim za Siemens, zbog koronavirusa radim od kuće, odnosno sad iz Medulina – govori Moritz prije no što će njegova djevojka pa zatim i on skočiti u čisto plavetnilo. Iznad stijene s koje su mladi Nijemci skakali prostrani je Safari bar, uklopljen u prirodu, sa separeima od trske, drvenim klupama, velikom ljuljačkom, ručno rađenim toboganom...

11.07.2020., Premantura - Na samom jugu Istre je Premantura te Kamenjak. Safari bar na rtu Kamenjak. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

Tu se može osvježiti hladnim napitkom (limunada je 15 kuna), pojesti ćevape ili nešto slično. Bliže ulazu u Kamenjak plažni je bar Pod užance. Na rtu se može uživati u vodenim sportovima, klinci mogu skakati po napuhanim spravama, ronioci obožavaju ovdašnje podmorje... U blizini je otočić Porer sa svjetionikom pretvorenim u apartmane. Prema podacima s interneta, četverokrevetni stoji oko 7000 kuna. Transfer do otočića naplaćuje se dodatnih 750 kuna po apartmanu.

Do Kamenjaka se dolazi mopedom, automobilom, biciklom, brodom... Ulaz mopedom stoji 30, automobilom 80, a kamperom 150 kuna. Biciklisti i pješaci ne plaćaju ništa. Stigao je tako i sutradan, no ne i račun za smještaj u apartmanu. Njega ću dobiti, pokazalo se, na odlasku. Uz trošak noćenja zaračunava se i trošak čišćenja, 379 kuna, ali znala sam da je tako. S druge strane, u općinskom središtu Medulinu prostrani i iznimno čisti apartman u objektu Paloma Blanca, gdje su na svakome katu postavljeni dezinficijensi, stoji 477 kuna. Dodatnih troškova nema, baš kao ni sefova i zamršenih šifri.

Plus: KRISTALNO ČISTO MORE

More je kristalno čisto, kamene i stjenovite premanturske plaže uistinu su prekrasne i ne bez razloga slove kao najljepše u Istri. Zacijelo dio priče o turističkom uspjehu medulinske rivijere i u doba korone leži u tome da je jedna od najomiljenijih kamperskih destinacija.

Minus: PRAŠINA

– Makadamske ceste po rtu Kamenjaku pune su prašine koja je popadala po raslinju, biciklistima i pješacima pune su je oči i usta.. Ne bi li bilo bolje zabraniti ulazak vozilima i na ulazu organizirati turistički vlakić te omogućiti najam bicikala, oboje uz plaćanje?

Urednost, izgled mjesta, čistoća: 9

Kvaliteta i raznolikost smještaja: 10

Kvaliteta ugostiteljske ponude: 9

Gostoljubivost i susretljivost: 9

Sadržaj za djecu: 10

Kulturni sadržaji: 8

Rekreativni sadržaji: 10

Izgled plaža: 10

Autohtonost: 7

Opći dojam: 9

Ukupna ocjena: 91

 

Do Kamenjaka se prošećite, a automobil ostavite u mjestu

PARKING 0 KN/h
PIVO 25 KN
KAVA 8 KN

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
15:36 18.07.2020.

Ma evo je jedna sa adrenalinom nepokretna u bolnici.

Avatar EtTore
EtTore
23:52 17.07.2020.

Pocela sezona?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije