Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskustva poznatog kuhara

Chef Filip Horvat: 'Nekoliko kulinarskih tajni o kvascu, koje jamče da će kruh biti odličan'

Sandra Simunovic/PIXSELL
19.05.2021.
u 06:59

Kako kvasac diše, kruh raste. Alkohol koji kvasac stvara tijekom fermentacije u konačnici će dati fine i izvrsne arome kruhu. Što je više vrenja, kruh će biti ukusniji

Napredujemo prema formuli za sourdough kruh, ali da bismo došli do nje, stvarno je potrebno razriješiti neka od vječnih pitanja vezanih uz kvasac. Već znamo i kako kombinirati brašno, vodu, sol i kvasac da napravimo idealno tijesto. Prošlonedjeljnu kolumnu završili smo u trenutku kad smo umiješali tijesto i prebacili ga u nauljenu zdjelu u kojoj se događa prvi rast, odnosno prva fermentacija.

Kvasac je vrsta gljivica, jednostaničnih i sveprisutnih. Iako postoji više od 1500 različitih vrsta kvasca, kad pečemo kruh, gotovo uvijek koristimo Saccharomyces cerevisiae, čije ime nećemo baš često pokušati izgovoriti. Komercijalni kvasac za pečenje, bilo da govorimo o svježem, aktivnom suhom ili instant-kvascu, sve su to pročišćene kulture iste vrste. Različiti sojevi Saccharomyces cerevisiae također se često koriste za kuhanje piva, posebno kad je riječ o ale pivu. 

Foto: Pa/Pixsell

Kad odabiremo koji ćemo komercijalni kvasac koristiti za kruh, važno je znati da su svi zapravo iste vrste. Svi će mirovati na temperaturi od četiri Celzijeva stupnja, a umrijeti tijekom pečenja već na temperaturi od 55 stupnjeva.

Od tri dostupne sorte svježi blok kvasac ima najveći udio vlage, pa s obzirom na to da tijekom obrade nije osušen, ima veću moć dizanja od konkurenata, aktivnog suhog i instant-kvasca. Neki se zaklinju da mu je i okus bolji od ostalih komercijalnih vrsta kvasca, ali u svojoj dosadašnjoj praksi stvarno nisam primijetio razlike u okusu. Njegov je glavni nedostatak taj da je već u aktivnom stanju, pa će se pokvariti i umrijeti brže od aktivnog suhog ili instant-kvasca, što znači da ima kratak rok trajanja, obično ne dulji od dva tjedna.

Među tri dostupne komercijalne vrste kvasca, aktivni suhi ima najduži vijek trajanja, u zatvorenoj posudi u hladnjaku možemo ga čuvati godinama. To ga čini dobrim izborom za kućne pekare. Međutim, način na koji se obrađuje znači da su mnoge stanice kvasca već mrtve u trenutku kad se dodaju u tijesto, odnosno, da biste dobili isti porast, trebate staviti veću količinu, za razliku od druge dvije sorte. 

Foto: Pa/Pixsell

U slučaju tijesta koja su jako kvasna, neki ljudi otkrivaju da im ostaci kvasca u aktivno suhom stvaraju neželjene okuse. Upravo to je razlog zašto ga je prije dodavanja u tijesto potrebno ponovno aktivirati u vodi, dati mu da “procvjeta”.  Za razliku od ovog, instant-kvasac ne zahtijeva cvjetanje i aktivira se brže od aktivnog suhog. To znači da ga se izravno može dodati u tijesto, pa odmah možemo početi s poslom. Također, ima i relativno dug vijek trajanja koji se lako može produljiti držanjem u hladnjaku.

Kad tijesto s kvascem počne raditi, obujam mu se povećava, a ova stvarno živa, vidljiva i dramatična promjena naziva se porast tijesta. U trenutku kad se naše brašno susrelo s vodom, tijekom autolize enzimi zvani amilaza počeli su razgrađivati škrob brašna na jednostavnije šećere koje kvasac lako proždire.

Foto: Pa/Pixsell

Dok kvasac jede šećere, čime se oslobađa škrob, oni ispuštaju ugljični dioksid i taj se plin skuplja u sitnim mjehurićima zraka. To su oni isti mjehurići zraka koje smo ugrađivali u svoje tijesto tijekom miješanja. Ti se mjehurići zauzvrat drže u tijestu s pomoću strukture glutena koju smo razvili tijekom miješanja, a razvijat ćemo je tijekom rastuće fermentacije.

Što je više ugljičnog dioksida i glutena, dobit ćemo otvoreniji kruh. Kako kvasac diše, kruh nam raste. Vrenje ili fermentacija događa se tijekom razmnožavanja stanica kvasca u trenutku kad one koriste šećere i proizvode etanol. Alkohol koji kvasac stvara tijekom fermentacije u konačnici će dati fine i izvrsne arome kruhu.

Što je više vrenja, kruh će biti ukusniji. Sad kad sve znamo, spremni smo za oblikovanje kruha, a o tome ćemo u sljedeću nedjelju.

Foto: Pa/Pixsell

Mladi chef Filip Horvat otkriva: 'Ovako je nastao tuna burger'

1/3

Koktelima možete pojačati imunitet: Donosimo jednostavne recepte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije