Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Upitna sudbina kulturnog dobra: Unuk Ivana Meštrovića prodaje skulpturu Pietà za 2,3 milijuna kuna

Ministarstvo u prosjeku godišnje za otkup muzejske građe izdvaja oko 700.000 kn i to za sve muzeje u državi
18. listopada 2019. u 08:12 14 komentara 5825 prikaza
Rimska Pietà
Foto: Galerija Meštrović
Pogledajte galeriju 1/3

Hoće li splitska Galerija Ivana Meštrovića ostati bez kiparove gipsane skulpture Rimska Pietà? Vlasnik te skulpture, američki profesor sociologije Stjepan Gabrijel Meštrović i kiparov unuk odlučio je prodati spomenutu skulpturu za 2,3 milijuna kuna. Doduše, ovlaštena aukcijska kuća tu je skulpturu procijenila na milijun do milijun i po kuna. Kako splitska galerija, koja je dio Muzeja Ivana Meštrovića, nema 2,3 milijuna kuna, ravnateljica Sandra Grčić Budimir odlučila je pozvati javnost na uplatu priloga kako bi Pietà ostala u Splitu.

Skulpture od šibica Tomislavove skulpture od šibica Nakon don Corleonea i Mozarta, u zbirci uskoro i Michelangelo s Davidom

Do sada prikupljeno 83.801 kn

– Nasljedniku koji prodaje skulpturu kao javna ustanova ne možemo platiti cijenu koju traži, već po zaprimanju ponude, ako se radi o prioritetu za otkup, procjenu vrši ovlaštena aukcijska kuća. Otkupna cijena ne može biti veća od one koju procijene ovlašteni stručnjaci. Predmetna skulptura zaštićeno je kulturno dobro upisano u Registar pokretnih spomenika kulture. Donacije za otkup skulptura prikupljamo od studenoga 2016. kada smo primili prvu donaciju. Donacije su namjenske za otkup skulptura koje se ponude na prvokup ili se pojave na aukciji neke aukcijske kuće. Nažalost, do sada nismo uspjeli prikupiti značajniju svotu kojom bismo mogli realizirati otkup – kaže ravnateljica muzeja Sandra Grčić Budimir. Do sada je na računu muzeja u tu svrhu prikupljeno 83.801 kuna.

A Rimska Pietà poznata je Meštrovićeva skulptura čiji su nacrti nastali početkom Drugog svjetskog rata kada se kipar našao u ustaškom zatvoru u Savskoj ulici. Za svoje viđenje Majke Božje koja u krilu drži mrtvog Isusa Meštrović je inspiraciju pronašao kod Michelangela. Prema umjetnikovoj želji, prema njegovu predlošku nikada nije izrađena skulptura u drugom materijalu. Uz gipsani odljev koji je izrađen za Zavod sv. Jeronima u Rimu 1960. godine, postoje još skulpture u mramoru i bronci. Brončana Pietà nalazi se u vatikanskim muzejima i Meštrovićev je dar Vatikanu koji je posredovao pri njegovu izbavljenju iz ustaškog zatvora. Skulptura od carrarskog mramora nalazi se u bazilici Svetog Srca na Sveučilištu Naše Gospe u Indiani u Sjedinjenim Državama, gdje je Meštrović bio profesor. Ta je Pietà 1955. premještena iz newyorškog Metropolitana gdje je bila izložena od 1947. godine. Hoće li splitskoj galeriji pomoći Ministarstvo kulture?

Trois personnages, 1963., gvaš na papiru, 75 x 108 cm, Centre Pompidou – Musée national d’art moderne - Centre de création industrielle, Pariz, Francuska Umjetnički paviljon U Zagreb stiže Calderova divovska skulptura vrijedna milijun i pol eura

– Ministarstvo kulture podržava razne oblike pokroviteljstva i sponzoriranja od pojedinaca donatora, mecena i tvrtki koji doniraju sredstva i financiraju projekte u kulturi. Muzeji Ivana Meštrovića kao svoju aktivnost pokrenuli su prikupljanje donacija po uzoru na mnoge svjetske muzeje – ističu u Ministarstvu te napominju da Muzeji Ivana Meštrovića upravljaju brojnim darovanim djelima zahvaljujući darovnici Ivana Meštrovića hrvatskome narodu iz 1952. godine. Njome je umjetnik Hrvatskoj darovao 132 djela (i podosta nekretnina).

– Nakon darovnog ugovora do danas obitelj Meštrović darovala je 55 umjetnina Galeriji Meštrović u Splitu i 53 umjetnine Atelijeru Meštrović u Zagrebu. Uz ova djela Olga Meštrović je 1981. Galeriji Meštrović darovala 425 crteža i 86 arhitektonskih nacrta. Muzeji Ivana Meštrovića od nasljednika su otkupili osam djela za Galeriju Meštrović u vrijednosti 3,448.039 kn te 7 djela za Atelijer u vrijednosti 304.000 kn. Oko 200 djela koja se nalaze i čuvaju u Muzejima Ivana Meštrovića u vlasništvu su nasljednika – ističu u Ministarstvu kulture u kojem tvrde da bi se “s velikom pažnjom trebalo pristupiti bilo kakvom konkretnijem razgovoru o mogućnostima prvokupa skulpture Rimska Pietà, što se do sada nije dogodilo”. Pri tome ističu da je cjelokupan fundus Muzeja Ivana Meštrovića zaštićeno kulturno dobro i bilo kakav izvoz podliježe Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i Pravilniku. A to znači da o nekom trajnom napuštanju gipsane skulpture Rimska Pietà ne može biti govora.

Sjećanje kiparovog nasljednika Turkalj: Meštrović se mlitavo rukovao i slabo nas je plaćao

U Ministarstvu kulture vele da godišnje financiraju Muzeje Ivana Meštrovića s više od pet milijuna kuna, a da su ove godine u tu svrhu izdvojili 5.943.536,00 kuna. Ministarstvo u prosjeku godišnje za otkup muzejske građe izdvaja oko 700.000 kuna i to za sve muzeje u državi, što svakako neće zadovoljiti apetite Stjepana Gabrijela Meštrovića.

A tko smije srušiti vrata?

Taj je američki profesor sociologije, inače sin Meštrovićeva sina Tvrtka, 2008. godine Ministarstvu kulture prodao četiri djela svog djeda. Javnosti je poznat i po tome što je 2013. godine iz Atelijera Meštrović u Zagrebu i Gliptoteke HAZU odnio deset umjetnina (među njima i čuveni Becićev portret Meštrovića) koji su njegovo privatno vlasništvo, a autor je i kontroverzne knjige o djedu “Srce od kamena”.

Ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir veli da nije prvi put da netko od Meštrovićevih nasljednika želi prodati skulpturu koja je u njihovu vlasništvu, a u posjedu je Muzeja.

Krešimir Katić, skulptura KREŠIMIR KATUŠIĆ Za svoju skulpturu Ples života morao sam tražiti građevinsku dozvolu

– Muzeji Ivana Meštrovića sredstvima Ministarstva kulture od 2008. do 2019. otkupili su petnaest djela. Fundus se povećava i darovanjem nekih od nasljednika. Mate Meštrović darovao nam je dvije vrijedne skulpture iz američkog razdoblja Ivana Meštrovića, gips Djevojka s cellom i kameni reljef Domagojevi strijelci. Neke od skulptura preuzeli su nasljednici Ivana Meštrovića za vlastite potrebe, a neke su i prodali trećim osobama po proteku prava prvokupa koje imaju grad, županija i Republika Hrvatska – kaže ravnateljica. Ako se kojim slučajem Rimska Pietà i proda nekome trećem, javlja se novi problem. Da bi skulptura napustila prostor u kojem je smještena, trebalo bi doslovno srušiti vrata galerije koja je također zaštićeni spomenik kulture. Stoga Rimska Pietà za sada ostaje u Splitu.

LOKALNI IZBORI
Analitičarka o Splitu: HDZ je činio neshvatljive pogreške, sada je jasno zašto se od Puljka odbijaju afere
PROMO
Ariel Aqua Powder Oxy Extra Hygiene: Podržava uspjeh svaki dan
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • tarana:

  Skupljajte novce... Meštrović je jedan!

 • zweistein:

  nemože...onda ne bi bilo "para" za novosti, index, halter, vagina, muf, frljića, šprajca, radina, gong....e da je hasan tu.....

 • kapunjohan:

  Predsjednik je u stvari samo ,,državni fikus,, i po pitanju utjecaja na standard ljudi i ostale važne državne odrednice nema nikakvog utjecaja a od vremena predsjednika mesića i ugled je pao na niske grane. Gledano tako sve jedno je tko ... prikaži još! je predsjednik , pa još ako ga iznjedri podpora SDP ili HDZ , njegova uloga će biti još minornija. Najvažnije je da predsjednik ne blati i sramoti svoju državu u susretu sa drugim stranim političarima a što su neki ipak radili. Vani treba braniti svoju državu ma kakva ona bila a unutra države - doma , mora bez dlake na jeziku dijeliti kritike vladi ako nešto ne radi dobro i poticati je na rad jer on bi trebao biti neovisan i vršiti pritiske u ima naroda jer pravno formalno i odgovara samo narodu - svim građanima. Zato su neka prepucavanja pretendenata nevažna.