Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREŠIMIR KATUŠIĆ

Za svoju skulpturu Ples života morao sam tražiti građevinsku dozvolu

Krešimir Katić, skulptura
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/7
01.08.2017.
u 09:02

Kako je nastala instalacija kipara Krešimira Katušića izložena u dvorištu grafičkog zavoda

Za jednu kompoziciju dvodijelne skulpture visoke više od pet metara akademski je kipar morao vaditi i građevinsku dozvolu. Učinio je to Krešimir Katušić kako bi svoje djelo “Ples života” postavio pred modernistički kompleks zgrada Hrvatskog grafičkog zavoda u zagrebačkoj industrijskoj zoni. Tamo stoji veliki tetraktis, kako ga naziva Katušić, kocka unutar koje sklupčan miruje embrio, a ispred njega smjestila se ljudska duša u formi žene.

Skulptura je na prodaju

– Ta duša simbolizira potencijal čovjeka, koji je izašao iz te konstrukcije i formirana je osoba – objašnjava Krešimir Katušić, koji je monumentalnu skulpturu tamo izložio tek privremeno. Ovaj je projekt, naime, njegov autorski rad, odnosno nema naručitelja, a Katušić ga je izradio s namjerom da kipovi sami “nađu” svoj put i mjesto gdje će u budućnosti stajati. Grafički zavod platio je izlijevanje, a sad ovo djelo čeka svog vlasnika.

Konstrukcija je od kortena, a koštala je oko 50.000 kuna
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Cijena još nije definirana, to će biti stvar dogovora. Ja kao autor zasad od cijelog projekta imam samo troškove s obzirom na to da sam cijeli koncept razvijao tri godine. Samo lijevanje embrija i duše u aluminiju koštalo je 21.000 eura. Moju ideju u velike dimenzije su pretočili u Ljevaonici umjetnina Ujević. Konstrukcija od metala kortena koji u skandinavskim zemljama upotrebljavaju u arhitekturi, a u kojoj stoji embrio, koštala je pak oko 50.000 kuna – kaže Krešimir Katušić.

Jedino što mu je bitno jest – da velika skulptura stoji u javnom prostoru te da ljude potiče na “pozitivu” i otvorenost.

Stručnjaci o Katušićevu djelu

– To je okvirno ono što sam želio prenijeti – kaže Krešimir Katušić, čijem su se projektu priključili razni stručnjaci. Njih šestero – povjesničari umjetnosti Enes Quien, Ivana Mance i Ive Šimat Banov, književnik Enes Kišević, arhitektica i kustosica Silva Kalčić te filozof Ivan Beš – svaki su na svoj način opisali Katušićevo djelo, a njihovi tekstovi objavljeni su u katalogu koji je izašao prije nedavnog postavljanja ispred Grafičkog zavoda. Ovo nije prvi put da kipar Katušić, trenutačno na doktoratu na Akademiji likovnih umjetnosti, primjenjuje svoja znanja kako bi upozorio na pitanja koja nisu uvijek u fokusu. “Ples života” nastao je na poticaj prijatelja Žarka Bošnjaka, koji mu je poklonio tetrakis.

– Hobi mu je matematika, rezultat je to izračuna kojim je htio napraviti zlatni rez. Rekao je da radim s time što hoću, a ja sam u nju unio malo one intuitivne – kaže Katušić.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije