Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Za svoju skulpturu Ples života morao sam tražiti građevinsku dozvolu

Kako je nastala instalacija kipara Krešimira Katušića izložena u dvorištu grafičkog zavoda
01. kolovoza 2017. u 09:02 0 komentara 731 prikaza
Krešimir Katić, skulptura
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Za jednu kompoziciju dvodijelne skulpture visoke više od pet metara akademski je kipar morao vaditi i građevinsku dozvolu. Učinio je to Krešimir Katušić kako bi svoje djelo “Ples života” postavio pred modernistički kompleks zgrada Hrvatskog grafičkog zavoda u zagrebačkoj industrijskoj zoni. Tamo stoji veliki tetraktis, kako ga naziva Katušić, kocka unutar koje sklupčan miruje embrio, a ispred njega smjestila se ljudska duša u formi žene.

sotona ilustracija loš dan posao Detroit Otkrili spomenik Sotoni koji ubrzo putuje u Arkansas

Skulptura je na prodaju

– Ta duša simbolizira potencijal čovjeka, koji je izašao iz te konstrukcije i formirana je osoba – objašnjava Krešimir Katušić, koji je monumentalnu skulpturu tamo izložio tek privremeno. Ovaj je projekt, naime, njegov autorski rad, odnosno nema naručitelja, a Katušić ga je izradio s namjerom da kipovi sami “nađu” svoj put i mjesto gdje će u budućnosti stajati. Grafički zavod platio je izlijevanje, a sad ovo djelo čeka svog vlasnika.

Krešimir Katić, skulptura | Autor : Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL Konstrukcija je od kortena, a koštala je oko 50.000 kuna

Cijena još nije definirana, to će biti stvar dogovora. Ja kao autor zasad od cijelog projekta imam samo troškove s obzirom na to da sam cijeli koncept razvijao tri godine. Samo lijevanje embrija i duše u aluminiju koštalo je 21.000 eura. Moju ideju u velike dimenzije su pretočili u Ljevaonici umjetnina Ujević. Konstrukcija od metala kortena koji u skandinavskim zemljama upotrebljavaju u arhitekturi, a u kojoj stoji embrio, koštala je pak oko 50.000 kuna – kaže Krešimir Katušić.

Jedino što mu je bitno jest – da velika skulptura stoji u javnom prostoru te da ljude potiče na “pozitivu” i otvorenost.

19.02.2016., Goljak 55, Zagreb - Kuca u kojoj je zivio poznati kipar Ivo Kerdic, a sada zivi Ksenija Urlicic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL Pogled kroz prozor Ksenija Urličić donijela je Doru Krupićevu u kuću njena autora

Stručnjaci o Katušićevu djelu

– To je okvirno ono što sam želio prenijeti – kaže Krešimir Katušić, čijem su se projektu priključili razni stručnjaci. Njih šestero – povjesničari umjetnosti Enes Quien, Ivana Mance i Ive Šimat Banov, književnik Enes Kišević, arhitektica i kustosica Silva Kalčić te filozof Ivan Beš – svaki su na svoj način opisali Katušićevo djelo, a njihovi tekstovi objavljeni su u katalogu koji je izašao prije nedavnog postavljanja ispred Grafičkog zavoda. Ovo nije prvi put da kipar Katušić, trenutačno na doktoratu na Akademiji likovnih umjetnosti, primjenjuje svoja znanja kako bi upozorio na pitanja koja nisu uvijek u fokusu. “Ples života” nastao je na poticaj prijatelja Žarka Bošnjaka, koji mu je poklonio tetrakis.

– Hobi mu je matematika, rezultat je to izračuna kojim je htio napraviti zlatni rez. Rekao je da radim s time što hoću, a ja sam u nju unio malo one intuitivne – kaže Katušić.

Zefir PJESMA S POSVETOM Enes Kišević i Zefir zapjevali za izbjeglice i migrante Srebrenica NEZGODA U SARAJEVU Pušten Hrvat koji je oštetio skulpturu za Srebrenicu: 'Dečko je malo popio i povukao gdje ne treba' DataCROnomics na Ekonomskom fakultetu Predstavljena skulptura hrvatskog gospodarstva od 30.000 Lego kockica

 

 

LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.