Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otok ugljan

U Tvrđavi sv. Mihovila pronašli kapetanovu kuću iz srednjeg vijeka

14.08.2020.
u 11:28

U kompleksu Tvrđave sv. Mihovila na otoku Ugljanu arheolozi su pronašli ostatke kapetanove kuće građene oko 1400. godine.

U kompleksu Tvrđave sv. Mihovila na otoku Ugljanu arheolozi su pronašli ostatke kapetanove kuće građene oko 1400. godine. Osim crkve i samostana sv. Mihovila, unutar kompleksa postojale su građevine namijenjene vojnoj posadi, a tragove prve kuće kapetana uz južni zid kaštela, nasuprot glavnom ulazu, već je prije uočio zadarski povjesničar umjetnosti Ivo Petricioli.

– Otkrili smo kapetanovu kuću uz južni zid koja se sastojala od dvije prostorije, a u nju su ukopani grudobrani iz Drugog svjetskog rata – potvrdio je u voditelj istraživanja, arheolog Damir Martinov, dodajući kako se po svemu sudeći radilo o prizemnici visine oko 3,5 metara do strehe krova. U nastavku se nalazila druga kuća položena uz južni zid. Tu su se vjerojatno nalazile nastambe za posadu koje se spominju u ugovoru o gradnji iz 1400. godine.

– Cilj nam je dovesti cijeli kompleks na srednjovjekovnu razinu, a uz to pronalazimo i metke, ostatke konzervi te sitne metalne predmete koji datiraju iz Drugog svjetskog rata – kaže arheologinja Sanja Gospodinović.

Dok traju radovi zabranjen je ulazak posjetiteljima, a kasnije će se nalazište zaštititi, zatvorit će se postojeći ulaz u tvrđavu i otvoriti glavna, originalna vrata u kaštel, koja su sada zazidana. S lanjskim i ovogodišnjim radovima, arheološki će biti istraženo oko 200 četvornih metara, a ukupno se, prema nalogu konzervatora, mora istražiti oko 700 kvadrata unutar tvrđave.

Ugljanska utvrda sagrađena je na brdu iznad Preka, oko samostana i crkve sv. Mihovila iz 1203., nakon što su godinu prije križari i Mlečani opustošili Zadar. U sedam stoljeća dugoj povijesti nekoliko je puta razarana i obnavljana. Prošle godine iz kaštela na susjedno brdo premješten je veliki antenski stup, što je označilo početak današnje obnove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije