Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film Z. Ogreste

Sve se događa kontinuirano, na seansi iz grupne psihologije

'ogresta_nnn_kul_070112'
''
08.01.2013.
u 20:15

Snimanje će trajati do 14. veljače, a uloge tumače Jelena Miholjević, Bojan Navojec, Ksenija Pajić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Luka Petrušić, Jasna Bilušić...

\"Projekcije\" su mi prvi film čiji tekst zapravo nisam sam \"začeo\", govori Zrinko Ogresta nekoliko dana prije početka snimanja svoga novog filma koji se cijeli zbiva u jednom prostoru:

– Prije godinu i pol nazvala me Lada Kaštelan i dala mi tekst koji me zarazio. Prije svega sadržajno, ali i formalno – kaže Ogresta i dodaje:

 

– Naime, riječ je o tekstu koji se naoko opire svemu filmskom, u oblikovnom, izražajnom smislu. Malo je filmova koji se zbivaju u samo jednom prostoru, kontinuirano, u neprekinutoj radnji i isto tako neprekinutom vremenu. Takvih filmova ima, neki su i dobri, međutim, znatno je više onih promašenih. Ulazim svjesno u rizik da se i moj nađe među takvima, iako me upravo ta skučenost, limitiranost u filmskim izražajnim sredstvima silno nadahnjuje. Naoko imam samo tekst i glumce u jednom ni po čemu atraktivnom interijeru... Međutim, upravo je u tome beskrajno uzbuđenje za režiju s kakvom se do sada nikada nisam susreo. Nalazim se na posve nepoznatom terenu, ne mogu se osloniti ni na iskustvo ni na rutinu.

Snimanje u samo jednom prostoru već je u filmskim krugovima pokrenulo priče o tome da Ogresta imitira Von Trierov \"Dogville\", ali to nije slučaj jer se radi o stvarnom prostoru u kojem se radnja odvija. Kada ga se pita za radnju filma, Ogresta je nešto manje određen:

– Radnja filma događa se u terminu i prostoru održavanja jedne seanse na završnoj godini četverogodišnje edukacije iz grupne psihoterapije u Zagrebu. Radnju pokreću zatečeni i većinom dosta zategnuti i burni odnosi među likovima, radnja je vrlo intenzivna, a u njezinu je centru Simona K., četrdesetogodišnja psihijatrica, puno uspješnija u profesionalnom, nego u privatnom dijelu životu. Grupna psihoterapija, međutim, nije tema filma. Ona je samo sredstvo pomoću kojeg se dopire do onoga što jesu teme filma, a široko govoreći reći ću tek da se film bavi pozicijom moći...

Film \"Projekcije\" nastaje u produkciji Interfilma, snimanje će trajati do 14. veljače, a uloge tumače Jelena Miholjević, Bojan Navojec, Ksenija Pajić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Luka Petrušić, Jasna Bilušić...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije