Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Pjesnik i prevoditelj Fikret Cacan preminuo je u 62. godini

Godine 2010. objavio je zbirku poezije "Ljiljan u trnju". Među njegovim prijevodima ističu se "Tajne zanata" i "Tri jeseni: pjesme i sjećanja" Ane Ahmatove, "Pjesme i eseji" i "Izabrane pjesme" Osipa Mandeljštama, "Božićne pjesme" i "Postaja u pustinji" Josifa Brodskog, "Izabrani stupci i pjesme" Nikolaja Zablockog te "Bajka o ribaru i ribici" i "Izabrane pjesme" Aleksandra Puškina
12. veljače 2020. u 16:51 0 komentara 484 prikaza
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Pjesnik i prevoditelj Fikret Cacan preminuo je u 62. godini. Rođen je 1958. u Zenici. Studij komparativne književnosti, filozofije i rusistike započeo je na Filozofskom fakultetu u Zadru, a diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1983. godine.

Odlazak u 25. godini Iznenada preminula dječja zvijezda iz kultnog filma o dadilji McPhee

Strukovnu nagradu Društva hrvatskih književnih prevodilaca dobio je 1989. godine za najbolji prijevod poezije, za "Pjesme i eseje" Osipa Mandeljštama. Godine 1999. vodio je proslavu 200. obljetnice Aleksandra Puškina u Hrvatskoj te postavio veliku izložbu o pjesnikovu životu i djelu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Godine 2010. objavio je zbirku poezije "Ljiljan u trnju". Među njegovim prijevodima ističu se "Tajne zanata" i "Tri jeseni: pjesme i sjećanja" Ane Ahmatove, "Pjesme i eseji" i "Izabrane pjesme" Osipa Mandeljštama, "Božićne pjesme" i "Postaja u pustinji" Josifa Brodskog, "Izabrani stupci i pjesme" Nikolaja Zablockog te "Bajka o ribaru i ribici" i "Izabrane pjesme" Aleksandra Puškina.

Preveo je i "Sve teče" i "Život i sudbina" Vasilija Grossmana, "Košulju" Evgenija Griškovca, "Ruski party" i "Moskvo, ne volim te" Sergeja Minaeva, "Rusiju u banani" Olega Kašina i "Rabljeno doba" Svetlane Aleksievič,

Objavljivao je pjesme u časopisima te nastupao na festivalima poput Festivala slavenske poezije u Tveru u Rusiji, pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču, Ljubičinim danima u Samoboru, Sesvetskom pjesničkom maratonu te u zagrebačkim klubovima.

O njemu bruji regija Tko je bosanski heroj Izet Bučo koji je osvojio Oscara za film "1917"?

Radio je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji. Bio je dugogodišnji aktivni stolnotenisač i šahist. Datum sprovoda bit će naknadno objavljen.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.