Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Tko je bosanski heroj Izet Bučo koji je osvojio Oscara za film "1917"?

Dijete opkoljenog Goražda, Izet Bučo te 1994. godine bio je teško ranjen. Mnogi nisu vjerovali da će uopće preživjeti...
11. veljače 2020. u 09:19 6 komentara 3726 prikaza

Nakon dodijeljenih Oscara regija bruji o Goraždaninu Izetu Buči, koji je s ekipom filma „1917“  nagrađen Oskarom za vizualne efekte. Bučo je teško ranjen 1994. kada kao hitan medicinski slučaj s UN-om napušta ratnu BiH, a sada uživa najsretniji dan u karijeri. Zbog njegovih teških ozljeda doktori nisu vjerovali da će preživjeti, ali on je uspio.

Oscari bez skandala Zaboravili da je lani umro i Luke Perry, a Martin Scorsese je od dosade zakunjao

Rođen je 1970. godine u Goraždu. Majka mu živi u Goraždu, a otac mu je, nažalost, preminuo. Ima dvije sestre, piše Avaz.
Izet je, navode dalje, u sretnom braku sa svojom sugrađankom Elvirom Rahman i žive u Londonu u Velikoj Britaniji. Krenuo je od nule, a u njegovoj biografiji sad je već upisano da je radio na filmovima "Harry Potter", "Robin Hood", "Pirati s Kariba", "James Bond", "X-Men", "Maleficent", "Mission Impossible", "Lion King" te na filmu "1917". Majstor je za vizualne efekte.

Bosanskohercegovački novinar Dragan Bursać nakon dodjele Oscara na svojem profilu na Facebooku napisao je:
"Oskar za život ide u Goražde! Dijete opkoljenog Goražda, Izet Bučo te 1994. godine bio je teško ranjen. Mnogi nisu vjerovali da će uopšte preživjeti. Evakuisan je iz Sarajeva UN-ovim helikopterom preko Italije do Velike Britanije. Izet Bučo je imao tešku povredu ramena, amputirane prste na rukama, gelere u glavi... Nakon desetina operacija, oporavio se i upisao fakultet za multimediju.
I tada je počeo drugi život Izeta Buče. Radio je u filmskim produkcijama baveći se rotoscopingom, 2D composingom, vizuelnim efektima... Radio je i na filmovima "Harry Potter", "Robin Hood", "Pirati s Kariba", "James Bond ", "X-Men", "Maleficent", "Mission Impossible", "Lion King"...
Sinoć je Izet, dijete Goražda i dijete Bosne i Hercegovine osvojio Oskara za film "1917", u kategoriji vizualnih efekata. Izet je, prije toga, osvojio životnog Oskara. Preživio je, postao svoj heroj, a onda heroj svih nas, heroj svijeta. Naklon do poda i pozdrav do neba za Izeta!"

Rezime dodjele Nakon 92 godine strancima nikad više Oscara, a za njima dolazi i Netflix

Svoj uspjeh sam Bučo na Facebooku komentirao je riječima:

"Čestitke svima koji su uključeni u #VFX na #1917. Teško je objasniti koliko sam privilegovan što sam dio tima na takvom filmu kao što je '1917'. Vidjeti da je prepoznat na najvišem nivou u industriji to čini još više posebnim. Sav film u jednom kadru, što zvuči suludo. To je ono što radimo. Pravimo revolucionaran film. Sve zahvaljujući #MPC timu i Samu Mendesu za stvaranje ovako nevjerojatnog iskustva."

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar komunikolog
  komunikolog:

  Prema ovom članku, najzaslužniji za "oskara" je onaj koji je ispalio granatu. Zna li se kakvu je oznaku imao?

 • Avatar SrećkoRaspudić
  SrećkoRaspudić:

  Film nije u jednom kadru.

 • Komentator3:

  'Uopšte' je iz Izetovog citata. Izet je iz Bosne, tamo s ne kaže uopće ;-)...meni više bode oko riječ 'vizuElni'.