Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
32. izdanje

Dani Hrvatskog filma: Niz dokumentarnih, igranih i ekperimentalnih filmova

Slaven Branislav Babic/PIXSELL
15.05.2023.
u 12:43

Festival se sastoji od glavnog natjecateljskog programa, filmskih retrospektiva, specijaliziranih radionica, zabavnih i izložbenih programa, a traje od danas do 21. svibnja

Dani Hrvatskog filma počinju danas, a trajat će sve do 21. svibnja. Sada već tradicionalni festival najboljih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjemetražnih igranih filmova održava se u zagrebačkom Studentskom centru, Savska 25.

Svečano otvorenje 32. izdanja Dana Hrvatskog filma je u utorak, 16. svibnja, ali već danas Dane otvara radionica “Audicija kao networking“ koja se održava u MM Centru, a u Caffe &TD-u održat će se filmski kviz. Uz navedenu radionicu, od sutra kreće i radionica filmske kritike i natjecateljski program u kojem se prikazuje pregršt dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova. Filmovi u konkurenciji natječu se za festivalske nagrade: službenu nagradu Stručnog žirija, Nagradu „Jelena Rajković“ DHFR-a namijenjenu mladim filmašima, nagradu Glasa koncila „Zlatna uljanica“ te Nagradu za etiku i ljudska prava.

Dane Hrvatskog filma 1992. osnovali su Akademija dramske umjetnosti, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu. Danas Festivalom upravlja Vijeće sastavljeno od predstavnika dijela osnivača i kasnije pridruženih udruga poput Hrvatskog filmskog saveza te strukovnih udruga kao što su Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska udruga producenata i Hrvatska udruga filmskih snimatelja, stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Svečano zatvaranje je u subotu, 20. svibnja, dok je u nedjelja, 21. svibnja, rezervirana za reprizne projekcije nagrađenih filmova. Osim filmova, svaki dan, moguće je pogledati i posebnu izložbu filmskih plakata koja će se nalaziti u predvorju SC-a. Ulaz je na sve programe besplatan, a cijeli program dostupan je ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije