Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORTRETI Australski umjetnik podrijetlom iz Lovrana, službeni slikar olimpijskih igara, radi trilogiju svjetskih multireligijskih centara

Billich: Sarajevo je duhovni centar svijeta

kul-bil-txt.jpg
import
08.07.2006.
u 15:23

Charles Billich, priznati slikar u Australiji, Vatikanu, Kini i Ujedinjenim narodima, još čeka priznanje svog rada u svojoj domovini, a do toga bi moglo doći ako dobije atelijer koji mu je nedavno obećao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao da mu je čast takvu umjetniku omogućiti da radi u Zagrebu.

Život je akcija
Billich ovih dana u Sarajevu završava gradoskopiju, koju radi u sklopu trilogije svjetskih multireligijskih centara zajedno s Jeruzalemom i Toledom. Jedna soba na Bogoslovnom fakultetu u Sarajevu pretvorena je u njegov atelijer, a dok slika stalno sluša vijesti na radiju i kaže da u Koreji priželjkuje malo američke akcije.
Priželjkivanje “akcije” i nije čudno kada se zna da je cijeli njegov život akcija. Sredinom pedesetih poput mnogih Hrvata i on je, nakon nekoliko godina odležanih u zatvoru, morao bježati zbog ideoloških neslaganja s tadašnjim režimom.
Od '96. godine radi slike olimpijskih gradova i stalno putuje. Prekinuo je rad na slikama kineskih olimpijskih gradova kako bi došao u Sarajevo. Kaže da ne podnosi zimu pa radi u svjetskim gradovima dok je u njima ljeto, a uskoro će posjetiti i svoj dom u Australiji, ali samo na nekoliko dana jer je sada tamo zima.
– Sarajevo je duhovni glavni grad svijeta, primjer religijskog suživota koji u svijetu nema premca. Na slici Sarajeva želim označiti optimizam i budućnost grada koji će imati ulogu da svijetu pokazuje mogućnost rasnog, nacionalnog i religijskog suživota – kaže Billich.

Kruh sv. Ante
– Charlesove su slike iznimno skupe, a dosta radi i humanitarno, pa će dobar dio od prodaje ove slike ići za dobrotvornu organizaciju “Kruh sv. Ante” –  govori nam misionar u Australiji fra Ivo Tadic, začetnik ideje o tome da Charles Billich dođe u Sarajevo.
– Producentska kuća Flash snima dokumentarni film o nastanku slike Sarajeva. Svakodnevno su pratili sve Billicheve korake u nastanku te gradoskopije, koja će potkraj rujna biti izložena u Ujedinjenim narodima, nakon čega ide u Salt Lake City, odakle je kolekcionar, milijarder koji je kupio tu sliku, a namjerava kupiti i druge dvije slike iz te trilogije, slike Toleda i Jeruzalema – kaže nam Billich.
 Nije nam želio otkriti kolike su cijene nekoliko metara velikih slika gradova, iako se priča da idu i preko pola milijuna eura.
Billich je radio portrete Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, Slavoljuba Penkale, Fausta Vrančića, Alojzija Stepinca, pape Benedikta XVI., pape Ivana Pavla II., čiji je bio i osobni prijatelj, a prijatelji su mu, uz brojne političare, i zvijezde iz Hollywooda te Bill Clinton i Nelson Mandela.
Poznate su mu još slike “Uskrsnuće”, “Križni put” koji je bio izložen u mostarskoj katedrali a zatim u UN-u, “Bleiburg”, kao i portret Josipa Broza Tita, kojeg je prikazao kao krvnika svoga naroda.
Međutim, Billichevi najpoznatiji i najskuplji radovi svakako su gradoskopije, koje je radio za svjetske metropole.
 Njegove slike bile su i na jednoj seriji poštanskih maraka u Kini, a ondje će izlaziti još nekoliko serija maraka s njegovim slikama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije