Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVICA PULJAK

'Pametno planira rasteretiti poduzetništvo birokratskih prepreka te dijela poreznih i parafiskalnih obveza'

Ivica Puljak, pametno
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
21.08.2016.
u 21:33

Stranka Pametno, kako je najavio, planira osnivanjem Vladinog ureda za pametnu regulativu i portala Stop birokraciji, ukinuti ili pojednostaviti procedure koje najviše smetaju poduzetnicima.

Stranka Pametno predstavila je u nedjelju u Puli stranački program za predstojeće parlamentarne izbore, u kojemu najveći naglasak stavlja na rasterećenje poduzetništva rezanjem birokracije i smanjenjem parafiskalnih nameta

 "S ciljem poticanja gospodarstva i stimuliranja poduzetničkog duha, Pametno planira rasteretiti poduzetništvo birokratskih prepreka te dijela poreznih i parafiskalnih obveza, i to za barem milijardu kuna godišnje, što bi značilo milijardu kuna više za ulaganje u razvoj tvrtki i nova zapošljavanja, a građanima za povećanje kvalitete života", kazao je tajnik stranke Ivica Puljak na predstavljanju programa i kandidata stranke u 8. izbornoj jedinici.

 Prvi na listi u 8. izbornoj jedinici Saša Zelenika podsjetio je da Hrvatska ne stoji najbolje na globalnim ljestvicama konkurentnosti. Napredovanje na tim ljestvicama je dostižno ako se država koncentrira na povećanje slobode poslovanja - rezanjem nepotrebnih birokratskih procedura i administrativnih troškova za barem 30 posto izmjerenog troška, primjenom 'Standard Cost Model' metodologije, poručio je Zelenika.

 Upozorio je da je Hrvatska, u trenutku ulaska u EU, bila najstrože regulirana članica u slobodi poslovanja i regulaciji tržišta, a "jaka regulacija s mnogo prepreka tržištu otežava život poduzetnika, pogoduje nekima, a dovela je do viših cijena roba i usluga".

 Stranka Pametno, kako je najavio, planira osnivanjem Vladinog ureda za pametnu regulativu i portala Stop birokraciji, ukinuti ili pojednostaviti procedure koje najviše smetaju poduzetnicima, čime bi se, smatraju, uklonile brojne prepreke poslovanju i poduzetništvu.

 "Usmjerenjem na potpunu digitalizaciju javnih usluga, funkcionalnu povezanost administrativnih tijela, uklanjanje suvišnih državnih kontrola i uopće smanjenje novčanog troška poslovanja, ali i uređenjem pravosudnog sustava te razvojem gospodarstva na principu pametnih specijalizacija, stvorit će se uvjeti za lakši i jeftiniji ulazak u poduzetništvo, lakši razvoj novih poduzeća i jačanje konkurencije na domaćem, unutarnjem europskom i vanjskom tržištu", rekao je Zelenika.

 Sve to pridonijelo bi srednjoročnom rastu BDP-a za barem dva postotna boda godišnje, ocjenjuju u stranci Pametno.

>> Puljak pozvala Ustavni sud i DORH da kažnjavaju stranke na čijim listama nema dovoljno žena

Komentara 6

Avatar majmunranko
majmunranko
21:53 21.08.2016.

A kako se u tu vašu "liberalizaciju" uklapa uvođenje ženskih kvota? S jedne strane zagovarate deregulaciju, a s druge strane hiper-regulaciju i miješanje države u zapošljavanje u privatnom sektoru. Osim toga, nikako da shvatim zašto se predlaže smanjenje parafiskalnih "nameta". Pa ti "nameti", tzv. ciljani porezi koje plaćaju samo oni koji koriste ciljane resurse, su najpošteniji dio poreza.

DU
Deleted user
21:48 21.08.2016.

SDP projekt umjeto don Grubisica ... Jeftina prica državnih sisaca proračuna koji se kuže u poduzetništvo kao sto se ja kuzim u molekularnu biologiju .

PR
prarvat
23:12 21.08.2016.

zanimljiva liberalno-lijeva stranka. mislim da će privući dosta mladih glasača. sretno. ja ipak za most

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije