Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAMETNO

Ukinuli bi 433 grada i općine te ograničili mandat lokalnih čelnika

pametno
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
12.08.2016.
u 10:02

Na izborima neće koalirati s HDZ-om i Mostom, ali ni Narodna koalicija nije im prihvatljiva

Umjesto sadašnjih 556 gradova i općina i 20 županija te Grad Zagreb, stranka Pametno predlaže u predizbornom programu novi ustroj u pet regija i 123 grada i općine. To bi smanjilo broj lokalnih političara za tri puta. Predlažu i da se lokalnim čelnicima ograniči političko djelovanje na maksimalno dva mandata. Predlaže se i smanjenje poreza na dobit na 15 posto, a kod poreza na dohodak povećanje osobnog odbitka na 3600 kuna i uvođenje dviju stopa, od 20 i 40 posto. Planiraju i jače smanjiti parafiskalne namete te pojačati fiskalnu odgovornost.

Osnivanje fiskalnog vijeća

Što se tiče moguće koalicije na predstojećim izborima, predsjednica stranke Marijana Puljak rekla je da je ona moguća samo s onima koji dijele iste temeljne vrijednosti modernog, otvorenog, tolerantnog i građanskog društva, za što se Pametno zalaže. Odnosno za zaokret Hrvatske, jer danas sve stvari izgledaju naopako.

– Zato mislimo da HDZ i Most ne dolaze u obzir jer su pokazali u posljednjih šest mjeseci da njihova vizija nije moderna. Narodna koalicija u posljednje vrijeme surađuje s opcijama koje također postavljaju pitanja o temeljnim vrijednostima. Imali su slične modele, političke trgovine, sve ono protiv čega smo mi. Ako pokažu da imaju ljude koji su vjerodostojni, koji nisu u zadnjih 25 godina sudjelovali u političkim trgovinama i zalažu se za iste vrijednosti, možda bismo mogli razgovarati – rekla je M. Puljak. Dodala je da će na izborima izaći u svim izbornim jedinicama u suradnji sa strankom Za grad i nadaju se klubu zastupnika u Saboru. Na prošlim izborima program stranke Pametno nezavisni stručnjaci ocijenili su najboljim u posljednjih 25 godina, a za ove izbore stranka ga je doradila. Od stotinjak stranica programa, kao tri najvažnije reforme izdvojeno je obrazovanje, reforma javne i lokalne uprave i samouprave te rasterećenje gospodarstva.

– Jedini smo oduvijek tvrdili da obrazovanje mora biti temelj društva, a od prvoga dana smo i beskompromisno stali i uz cjelovitu kurikularnu reformu i borili se za nju. Jasno je da ćemo se boriti za nju i kada prođe izborna kampanja – istaknuo je tajnik stranke Ivica Puljak.

Potpredsjednica stranke Maja Vehovec rekla je da se zalažu za veću fiskalnu odgovornost pa i za osnivanje fiskalnog vijeća koje bi odgovaralo pred Saborom. Jer javni dug i proračunski deficit su visoki. Planiraju smanjiti javni dug za oko dva postotna boda BDP-a u duljem roku, a kako bi se sveo udjel plaćenih kamata u BDP-u na jedan posto i manje.

Mjere za pomoć blokiranima

– Uveli bi osobnu odgovornost dužnosnika za izvršenje proračuna i plaćanje računa po dospijeću, ako se utvrdi osobna krivnja. Predlažemo i da se plaća čelnika proračunskih korisnika prepolovi tijekom godinu dana, nakon što prekrše fiskalnu odgovornost – objasnila je Vehovec. Uz osobni odbitak od 3600 kuna, kod poreza na dohodak primijenili bi stopu od 20 posto za dohodak do milijun kuna godišnje, a za više od milijun kuna uveli bi stopu od 40 posto. Takav bi sustav, kažu, potaknuo deficitarne struke, poput ICT-a. Pametno se zalaže i za smanjenje poreza na promet nekretnina s 5 na 2,5 posto, te smanjenje parafiskalnih nameta za milijardu kuna godišnje. U programu su uveli i mjere za pomoć blokiranim i zaduženim građanima i tvrtkama.

>> Za male stranke i 20 mandata: : Tko osim HDZ-a, SDP-a i Mosta ima šanse na izborima

Komentara 35

Avatar Tigar63
Tigar63
11:01 12.08.2016.

Ova me podsjeća na komunističku aktivisticu Nadu Raukar(uršulu) , vjrovatno ima istu spiku i program ( što lošije Hrvatima , to bolje srpskoj manjini i kojekakvim protuhrvatskim udrugama)

LE
LeonardS
11:09 12.08.2016.

Pametno......a izjasnite se zašto ne bi prvo reformu pravosuđa?

MA
MarioG
10:37 12.08.2016.

Zasto stranka Pametno daje glupe prijedloge? Jel su i oni spremni ovjeriti kod javnog biljeznika da nece koalirati s nikim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije