Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTORSKA PRAVA

Internetskim 'piratima' po godina dana zatvora

17.04.2009.
u 19:00

Regionalni sud u Stockholmu izrekao je danas prvostupanjsku presudu četvorici optuženih Šveđana: svakom po godinu dana zatvora i odštetu u ukupnoj visini od 2,72 milijuna eura medijskim kućama (Warner, Sony, EMI, Columbia...) koje su se pridružile optužbi.

Preokret u Švedskoj
Suđenje i presuda suca Tomasa Norstroma, kojom su krivima proglašeni Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde, Fredrik Neij i Carl Lundström, pobuđuje iznimno zanimanje. Švedsko se sudstvo dugo lomilo u tumačenju svjetskih zakona o autorskim pravima. U toj su zemlji dosad legalno, kao udruge ili tvrtke, na internetu djelovali mnogi koji su tražili zaklon od progona.

Osuđeni su najistaknutiji pripadnici toga pokreta koji u prilog svojim nastojanjima tvrdi da samo osiguravaju pristup informacijama. Suosnivači su i prvi ljudi internetskog portala The Pirate Bay. Ta je internetska adresa 105. najposjećenija na webu, ima 3,5 milijuna registriranih korisnika te najmanje 20 milijuna anonimaca i smatra se najinformativnijim mjestom gdje korisnici traže i nude u razmjenu različite digitalne sadržaje: glazbu, filmove, fotografije, računalne programe...

Razmjena informacija
Na stranicama koje se financiraju oglašivanjem korisnici dođu do informacije, a onda mimo njih, protokolom tzv. BitTorent, datoteke sami razmjenjuju.

Stranice je u studenom 2003. godine utemeljila organizacija Piratbyrån (Ured za piratstvo), koja se protivi današnjem shvaćanju prava na copyright. Stranicama upravljaju osuđeni Gottfrid Svartholm (po nadimku “anakata”) i Frederik Neij (po nadimku “TiAMO”), Peter Sunde je bio “ideolog” osnivač, a Carl Lundström financijer.

Osuđeni su odmah najavili priziv, jer nije uvaženo što na njihovim računalima nije bio, a time se nije ni nudio, bilo kakav materijal koji podliježe propisima o copyrightu. Sudac je rekao da je o visini kazne odlučio zato jer The Pirate Bay radi komercijalno. Jučer te stranice nisu zatvorene.

Korisnicima u nas ne prijete kazne. Svakoga bi posebice trebali tužiti vlasnici copyrighta, i to nakon što bi na (uz sudski nalog) pregledanim računalima bile pronađene nezakonito posjedovane datoteke.

Želite prijaviti greške?