Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolnica u Sisku

Pred blokadom, upitne su i plaće

02.03.2016., Sisak - Opca bolnica Sisak u svim segmentima pruzanja zdravstvene usluge napravila je veliki skok ali i dalje prima isti limit od HZZO-a, sto im stvara gubitke
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
05.03.2016.
u 00:15

Nije nam lani plaćeno 15 milijuna kuna odrađenih usluga – rekao je sanacijski upravitelj bolnice dr. Miroslav Dubovečak

Rekli su nam štedite, racionalizirajte, radite više – i sve smo to učinili, ali nam i dalje prijeti blokada računa i mogućnost da nećemo moći isplatiti plaće idući mjesec – tako kaže vodstvo sisačke Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić”, nakon gotovo tri godine sanacije. Prosječni mjesečni broj većih operativnih zahvata skočio je lani na 974, sa 790 u 2013. godini.

Zamijenili zastarjelu opremu

Broj obrađenih pacijenata u ambulantama bio je lani 320.549, a 2013. godine 255.056, odrađeno je u 2015. godini 3020 ultrazvučnih pregleda srca, a 2013. – 2009 pregleda. Uvele su se nove ambulante, omogućile nove pretrage što je privuklo i pacijente izvan Siska i Sisačko-moslavačke županije, a radilo se i vikendom da bi sve to rezultiralo ukidanjem lista čekanja na mnogim odjelima. No, te rezultate financijski ne prati država.

– Limit nam je isti, nije nam lani plaćeno 15 milijuna kuna odrađenih usluga – kaže sanacijski upravitelj bolnice dr. Miroslav Dubovečak. Neke druge bolnice sa znatno slabijim rezultatima rada imaju i po nekoliko milijuna kuna veće mjesečne limite HZZO-a.

Dr. Dubovečak imenovan je na mjesto sanacijskog upravitelja u listopadu 2014. zamijenivši na tom mjestu dr. Damira Pahića, koji je mjesec dana prije osuđen zbog zloporabe obavljanja dužnosti ravnatelja bolnice. Dubovečak je u bolnici bio sindikalni povjerenik, baš kao i njegov zamjenik dr. Ivan Marijetić, tako da su bolnicu preuzeli sindikalisti, spremni provesti ono što su godinama zamjerali upravi i vlasniku. Prvo je bilo rješavanje nepovoljnog omjera nezdravstvenih i zdravstvenih radnika. Taj je omjer u Sisku bio najgori u Hrvatskoj.

– Naša bolnica radi na tri lokacije i u dva grada pa imamo dvije kuhinje, tri porte i slično. No, uspjeli smo smanjiti nemedicinsko osoblje sa 34 na 30 posto – kaže dr. Dubovečak. Drugi je problem bila oprema. – Osam godina u radiologiji nije bilo prave zamjene opreme. U godinu i pol nabavili smo vrhunske aparate – kaže dr. Marcel Gorup, voditelj Odjela za radiologiju. Nekoliko liječnika sisačke bolnice, među kojima i on, godišnji odmor i slobodne dane provode na radu u Engleskoj pa se vraćaju u Sisak. Odbili su napustiti Hrvatsku.

Ne žele napustiti Hrvatsku

– Hrvatski liječnik u Engleskoj može izaći iz aviona i operirati za dva sata. On je potpuno na razini tamošnjih liječnika i opreme. No, pitanje je kako bi se engleski liječnik snašao u Hrvatskoj, u kojoj bi se morao, uz svoj rad, nositi i s administracijom – pita se dr. Gorup.

Dodatni novac iz limita ide i na plaćanje specijalizanata koji ne rade u sisačkoj bolnici. Posebno je to izraženo u Službi za interne bolesti.

– Pedeset posto liječnika s interne trenutačno je na specijalizaciji u drugim bolnicama. A mi im isplaćujemo plaću iz našeg limita. Na papiru imamo 40 liječnika, a u Sisku ih radi 20 – kaže dr. Vlatka Bedeniković, pročelnica Službe za interne bolesti. Sisačka bolnica spas vidi u izgradnji središnjeg paviljona koji bi omogućio otvaranje novih odjela i ambulanti te znatnu uštedu na troškovima režija koje se, opet, plaćaju iz bolničkog limita. Strahuju i od povratka bolnice pod nadzor Županije. – Mi smo maknuli politiku iz sustava upravljanja i zbog toga su pacijenti samo imali koristi – dodaje sanacijski upravitelj sisačke bolnice dr. Dubovečak.

>> 'Sisačka i bjelovarska bolnica pozitivan su primjer projekta sanacije zdravstvenih ustanova' 

>> Bolnica na prvoj crti: Zbrinuli su 448 bolesnika i više od 80 ranjenih

Komentara 5

DU
Deleted user
01:14 05.03.2016.

Hipokratova zakletva ali plati prvo pa te liječimo. I ja sam u blokadi pa tko me pita.

Avatar croatxl
croatxl
03:07 05.03.2016.

Mala je Hrvatska dabi imala toliko bolnica,taj broj bolnica nebi ni Svedska mogla financirati nazalost istina.

BR
braveheart11
06:25 05.03.2016.

stav drzave je nejasan. malo bi bila socijalna pa malo ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije