Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'prebacivanje problema'

Ivana Maletić na chatu Barometra: HDZ ne treba podržati Vladine mjere za švicarce

Ivana Maletić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
21.01.2015.
u 21:47

Ivan Šuker danas je u Saboru najavio podršku Vladinom rješenju, no Maletić, uz ogradu da nije pratila njegov istup, smatra da je to pogrešno i da HDZ treba glasati protiv, o čemu će, kaže, razgovarati sa zastupnicima

'Vladino rješenje, odnosno fiksiranje tečaja franka za dužnike je jednokratno rješenje i prebacivanje problema na novu Vladu. Ne žele se suočiti s problemima i rješavati ih na cjelovit način. Što će biti nakon godinu dana?', upozorila je večeras na chatu Barometra HDZ-ova europarlamentarka i predsjednica Odbora za EU fondove Ivana Maletić.

Ivan Šuker danas je u Saboru najavio podršku Vladinom rješenju, no Maletić, uz ogradu da nije pratila njegov istup, smatra da je to pogrešno i da HDZ treba glasati protiv, o čemu će, kaže, razgovarati sa zastupnicima.

Pravo i cjelovito rješenje za ovu situaciju, kaže, trebalo se naći tako da sve strane sjednu za stol, kao što su i počeli, 'ali premijer je to naprasno zaustavio'. HDZ i dalje, kaže, zagovara konverziju kredita u francima u euro po tečaju nižem od 6. Na opasku da HNB upozorava kako bi to značilo veće rate dužnicima, ona kaže kako sve ovisi o tome uz koji tečaj i koju kamatu se konvertira. Prethodno se treba napraviti izračun, ali teret trebaju snositi svi – banka, korisnici kredita i država, kazala je.

'Razgovarala sam sa zastupnicima u EP i svi smatraju da korisnici kredita na sudu dobivaju, zato je u interesu svih da se problem riješi dogovorom', kazala je Maletić i naglasila kako banke imaju osnove za tužbu zbog ovakvog Vladinog rješenja te da je veliko pitanja hoće li ih i pokrenuti. Ako ne, novu Vladu će dočekati problem i ona će ga morati rješavati.

Na pitanje je li zahtjev Gorana Marića za smjenom guvernera HNB-a Borisa Vujčića i službeni stav HDZ-a, Maletić je odgovorila kako je službeni stav HDZ-a da Vlada treba što prije otići. 'Uz ovakvu Vladu i Vujčić jako loše funkcionira. Monetarna politika je izgubljena bez strukturnih reformi. Jedni drugima ne znaju pomoći pa bi bilo dobro da zajedno otiđu', kazala je Maletić.

>>Odgovorili iz HDZ-a: Od straha su preko panike došli do stampeda

>>Umjesto da Vlada pokuša izvesti državu iz krize – napada s bezobrazlukom!

Komentara 40

ŠK
škafetin
01:50 22.01.2015.

U pravu si Ivana, vladine mjere su prodavanje magle neukima. To je kao da bolesniku kažemo preživjeti ćeš godinu dana, a onda te čeka teška agonija. Ovo je samo još jedana u nizu mnogobrojnih improvizacija nesposobne vlasti, gdje se verbalnimim vratolomijama zavarava očajne dužnike. Zoki sa svojom potresnom retorikom obečava ljudima da mogu mirno spavati, a onda im uvali Bronhi bombon -lakše se diše.

JA
ja123pao
00:01 22.01.2015.

ali teret trebaju snositi svi – banka, korisnici kredita i država, ------------------------------------------------------------------------ onaj ko ima koristi od kredita treba snositi i teret a ne porezni obveznici.

ER
eragram
23:18 21.01.2015.

Maletićka je u pravu 100%. Hineći veličinu i boreći se za korisnike kredita Milanović čini uslugu bankama a štete koje mogu nastati baca na leđa proračuna. Bilten o bankama iz kolovoza 2014. pokazuje da je preko polovice stambenih kredita u francima skoro pa nenaplativo! Modeli rješavanja moraju imati univerzalna načela - i za euro i za franak ali i za kunske kedite. Jedan mogući scenario je donošenje zakona o hipotekarnom kreditiranju - banka mora preuzeti nekretninu i potpuno razdužiti korisnika kredita i sve sudužnike i jamce kao i ostale kolaterale. Tako bi krediti u francima pretvorili u nekretnine koje bi banke morale prodavati po osjetno nižim cijenama. Drugi modus može biti da Vlada putem novoosnovane stambene štedionice preuzme i aktivu i pasivu u francima iz poslovnih banaka, naravno zbog lošeg portfelja uz diskont od 20-30%, te vrati tečaj na vrijednost u trenutku ugovaranja. Pravni okviri financijskih institucija u HR su van svake pameti a banke su to masovno koristile stvarajuči ekstraprofite, no kao što sam rekao, sve se vraća sve se plaća i sada je nakon 5-6 godina stagnacije došao red i na njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije