Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj lozančić

Gordana Sobol: Odbor ima pravo utvrditi je li SOA radila zakonito

gordana sabol
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
16.02.2016.
u 13:45

Podsjetimo, prije nešto više od deset dana predsjednica je u Vladu uputila zahtjev za razriješenje Lozančića, a da bi ono bilo zakonito, potreban je supotpis premijera Tihomira Oreškovića

SDP-ova članica saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Gordana Sobol poručila je danas kako smatra da bi odbor trebao istražiti je li SOA radila u skladu sa zakonom, a sve kako bi uvidjeli je li jednostrano razriješenje šefa SOA-e Dragana Lozančića od strane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, prije nešto više od deset dana predsjednica je u Vladu uputila zahtjev za razriješenje Lozančića, a da bi ono bilo zakonito, potreban je supotpis premijera Tihomira Oreškovića. Iako je najavljeno da će odluku o tome premijer donijeti u roku od tjedan dana, do danas svoj potpis Orešković nije dao, jer, kako je navedeno, želi istražiti cijeli slučaj. S druge strane, njegovi potpredsjednici imaju različito gledište te priče, Tomislav Karamarko slaže se s razriješenjem, dok je Božo Petrov izjavljivao da ne vidi razloga za njega.

Zbog toga je Mostova Ines Strenja Linić u Saboru rekla da u predsjedničinom obrazloženju za smjenu Lozančića ne vide zakonsko uporište te da će tražiti da Odbor za unutarnju politiku sasluša Lozančića i utvrdi je li smjena opravdana. U tome ih podupire i SDP, no hoće li ta tema biti otvorena na sjednici u četvrtak, još nije poznato.

– Raspisat ćemo javni poziv Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi i druga točka je u biti točka u kojoj ćemo mi kao članovi Odbora raspraviti hoćemo li i na koji način kao odbor se baviti pitanjem smjene ravnatelja Lozančića. To je sve što sad mogu reći. Moj osobni stav je da imamo kao Odbor pravo iskoristiti ono što nam omogućuje zakon, a to je da tražimo od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost njihovu analizu da li je izvršen nadzor nad zakonitošću rada SOA-e. To je po zakonu tako, kao članovi i članice Odbora imamo pravo na to. Hoće li to biti izglasano ne ovisi samo o meni ni o SDP-u – pojasnila je Gordana Sobol. Podsjeća da je isto tražio i Most kao Klub zastupnika u sabornici, pa očekuje da će i dalje ostati pri tome, a ne povući se.

>> 'Ništa neće promijeniti moj stav, Lozančić je izgubio moje povjerenje'

Komentara 32

MI
Mimizo
13:59 16.02.2016.

jeli to ova koja se ponosi što je bila komunista znači član jedne zločinaćke organizacije svaka ti čast i srami se

ŠK
škurabura
14:02 16.02.2016.

Drugarica Sobol ima pravo tražiti nešto samo u svoje ime.Ja tražim da se ispita predsjednik odbora Ostojić u svezi svih afera koje mu se stavljaju na teret.

CI
cicibela
13:56 16.02.2016.

Neka Odbor utvrdi i tko su krtice srbijanske obavještajne službe u SOA-i, a o čemu je govorio Miroslav Lazanski u Otvorenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije