Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.10.2013. u 12:00

Neshvatljivo je kako danas, u vrijeme slobode i demokracije, nije i ne može stasati neka nova osoba takvoga kova, kao što je bio don Živko

Katolički tjednik Glas Koncila ovoga tjedna obilježio je svoj “zlatni jubilej”, odnosno 50. obljetnicu izlaženja. Govorilo se mnogo o Glasu Koncila ovih dana, no o Glasu Koncila govoriti bez njegova dugogodišnja glavnog urednika don Živka Kustića naprosto je nemoguće. Don Živko Kustić stožerna je osoba u povijesti toga tjednika, koja nije samo obilježila jednu od faza razvoja toga tjednika, nego je svojom pojavom i karizmom obilježila čitavo razdoblje u Katoličkoj crkvi i u hrvatskom društvu. Govoriti o Glasu Koncila, a ne govoriti o don Živku Kustiću, bilo bi, zapravo, nepravedno i nepotpuno, isprazno i nedorečeno o jednom velikom razdoblju kojega je obilježila njegova era vođenja lista, koja se poklopila s erom voljenog hrvatskog kardinala Franje Kuharića.

Iza (nepotpisanih) komentara Glasa Koncila, a koje je pisao don Živko, iščitavao se, zapravo, stav kardinala Kuharića i hrvatskog episkopata. Rekao je to i sam don Živko u jednom razgovoru, dodavši kako, usprkos toj činjenici, nikad nije bilo intervencija u njegove napise ili uređivanje lista s Kuharićeve strane. Toliko su se, naime, prožimali da su znali i jedan i drugi što onaj drugi misli, a Kuharić je s razine svoga autoriteta Kustiću delegirao slobodu u vođenju lista u olovna komunistička vremena, pa je Kustić svojim komentarima i satiričnom kolumnom seoskog župnika don Jure doslove razvaljivao komunističke moždane vijuge i pilio im živce do najsitnije piljevine. Glas Koncila vođen don Živkom Kustićem bio je tako “vox populi” golemog dijela naroda, koji nije imao svojih medija i pristup partijski uređivanim informacijama, pa se iščitavanje don Živkova tjednika iz tjedna u tjedan doživljavalo kao jedini prostor istinske slobode u totalitarno vođenom sustavu.

Iz takve pozicije jakog oporbenog lista - ali ne neke političke stranke, nego samoga naroda – don Živko Kustić bio je cijenjena figura u javnom prostoru, kojega je koristio kako bi deklasirao protivnike vjere i Crkve svojim briljantim umom i neviđenom elokventnošću. Tek danas, kada u javnom prostoru nema crkvene osobe takvog formata, vidi se koliko je don Živkova nazočnost u javnosti značila za Crkvu u svoje vrijeme i posve je neshvatljivo kako danas, u vrijeme slobode i demokracije, nije mogla i ne može stasati neka nova osoba takvoga kova, kao što je u svoje doba bio don Živko.

Odgovor na to pitanje sigurno leži u spomenutoj činjenici “delegiranja slobode”, što kardinal Kuharić nije primijenio samo na don Živka Kustića, nego i na čitav niz vrhunskih teologa jednoga razdoblja, od Josipa Turčinovića preko Vjekoslava Bajsića do Tomislava Šagi Bunića i ostalih, koji čak nisu nužno morali misliti isto kao npr. Kustić, ali su u svojim područjima djelovanja ostvarivali vrhunske rezultate. Na korist i slavu Crkve, dakako.

Don Živkoga Glasa Koncila, koji je upravo u njegovo vrijeme bio najjači, najutjecajniji i najugledniji, zacijelo ne bi bilo da nije bilo te slobode, koja je rađala hrabrost, kuraž i pravo na mišljenje. I čini se da upravo to nedostaje u vrijeme današnje Crkve, koja kao da pati od kompleksa vremena u kojemu živimo i živi u grču činovničkoga duha koji guši mnogu slobodu. Pa i onu samoga Glasa Koncila, koji uz svoju vrijednu (i danas jedinu) aktualnu kritičnost prema devijantnim hrvatskim prilikama može biti još bolji i značajniji u hrvatskom medijskom prostoru. Baš kao nekad u don Živkovo vrijeme.

>> Euharistijsko slavlje povodom 50. godišnjice Glasa koncila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?