Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
užitak bez granica

Mislili ste da znate kako se ispravno reže torta? E, pa bili ste u krivu!

Torta
Foto: Screenshot
1/4
18.06.2014.
u 15:08

Većina nas učinit će isto – uzeti nož, umočiti ga u hladnu vodu da lakše klizi i početi rezati komade započevši u sredini, u obliku trokuta.

Tko ne voli jesti tortu?

Posebno je slatka kad je rođendanska. Ali da biste zagrizli u šećerno zadovoljstvo, najprije je treba izrezati na komade.

Većina nas učinit će isto. Uzeti nož, umočiti ga u vodu da lakše klizi i početi rezati komade iz sredine u obliku trokuta. Što biste rekli kad bismo vam otkrili da je to potpuno pogrešan način rezanja torte?

Tako barem tvrde – znanstvenici. Trik je, objašnjava britanski matematičar Alex Bellos u videu što ga je postavio na YouTube, u paralelnom rezanju. Uobičajeni način previše će posušiti tortu te se neće postići maksimalno gastronomsko uživanje.

Najbolji način za rezanje torte star je stotinu godina, a izumio ga je briljantni britanski matematičar Francis Galton. Njegova je metoda objavljena u časopisu Nature, a preporučuje da prekršite sva pravila i tortu najprije – raspolovite.

Rezanjem komada paralelno, od sredine, torta koja ostane za bit će i dalje sočna i punog okusa.

Recept je star 100 godina, ali ako dosad nije zaživio, pitanje je hoće li uopće.

Foto: Youtube/South Pasadena Police Department

>>10 stvari koje baš nikad ne biste smjeli staviti u mikrovalnu!

>>Je li ovo najbolji način za razdvajanje žumanjaka od bjelanjaka?

Komentara 2

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
15:43 18.06.2014.

A ovo sa stavljanjem gumice oko torte mi je najjače. Možda da proba s kakvom ljepljivom trakom, a da se i špaga zavezat...... Organiziraju li negdje brzi tečaj "rezanja torte"? LOL

Avatar MashaM
MashaM
09:00 19.06.2014.

Ma glupost nad glupostima.... Tako se mogu seci samo ove njihove kamene torte i gurati prstima... a nase lepe domace nikako.. mljac ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije