Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Profesor

Petar Klarić

Petar Klarić
STR
01.12.2016.
u 00:00

Na Pravnom fakultetu Svučilišta u Zagrebu diplomirao je 1962. godine. Na Višoj upravnoj školi u Zagrebu kao profesor se zaposlio 1974. godine. Iste godine imenovan je glavnim urednikom časopisa Privreda i pravo kojeg je uređivao punih deset godina.

Suci Ustavnog suda, kao i ostali građani, mogu se opredjeljivati za pojedinu političku stranku isključivo na izborima, ali kao suci Ustavnog suda, neovisno o ranijem članstvu u nekoj političkoj stranci, dužni su se strogo držati Ustava i zakona, kako pri ocjeni ustavnosti zakona te ustavnosti i zakonitosti drugih propisa, tako i pri rješavanju ustavnih tužbi - kazao je Petar Klarić u jednom intervju.

Rođen je 25. svibnja 1939. godine u Cisti Velikoj. Osnovnu školu pohađao je u Cerićima kod Vinkovaca gdje je 1958. Završio gimnaziju.[PHOTOS] 

Na Pravnom fakultetu Svučilišta u Zagrebu diplomirao je 1962. godine. Četiri godine je magistrirao. 1966. godine počeo je raditi kao pravni referent i savjetnik u gospodarstvu.

Na Višoj upravnoj školi u Zagrebu kao profesor se zaposlio 1974. godine. Iste godine imenovan je glavnim urednikom časopisa Privreda i pravo kojeg je uređivao punih deset godina. 

Doktorirao je 1982. godine iz  građanskog prava.

Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, na kojem je počeo raditi 1983. godine, bio je samo  dva mjeseca  od listopada do prosinca 1999. jer je imenovan za suca Ustavnog suda čiji je predsjednik bio od 2003. do 2007. godine.  Imenovan je kao nestranački čovjek.

" Sudac svojim javnim djelovanjem i postupanjem ne smije iskazivati osobnu naklonost prema bilo kojoj političkoj stranci“, izjavio je.

Tvrdio je da među sucima ne postoji podjela među lijeve i desne.

Za  vrijeme kada je Klarić bio predsjednik Ustavnog suda donesena je odluka o ukidanju zabrane rada nedjeljom. Klarić je bio jedan od osam sudaca koji su bili za ovu odluku kojoj se usprotivilo petero sudaca, a koja je naišla na negativan odjek u crkvenim krugovima.

Petar  Klarić je dopredsjednik Akademije pravnih znanosti. Napisao je više udžbenika, znanstvenih i stručnih radova iz područja građanskog prava.

Njegov sin Vlatko bio je  pravnik u zagrebačkom gradskom poduzeću URIHO.  Kad je protiv ravnatelja te ustanove podnio kaznenu prijavu  da ta javna ustanova za rehabilitaciju invalida daje posao privatnim tvrtkama,  dobio je otkaz. Zviždač  Vlatko Klarić nastavio je svoju borbu, zajedno sa zviždačicom Vesnom Balenović.

Petar Klarić je oženjen i otac je petoro djece.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije