Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hematolog, političar, saborski zastupnik, ministar u Vladi RH

Mirando Mrsić

mirando mrsić,portal
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Jedan je od osnivača i direktor Zaklade „Ana Rukavina“. Bio je član Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb te član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Trenutno je ministar rada i mirovinskog sustava

Rođen je 14. listopada 1959. u Splitu. Porijeklom je iz Podgore. Djetinjstvo je proveo u Makarskoj gdje je završio osnovnu školu „Vid Mihaljević“, a potom gimnaziju. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1983. Slijedeće godine je stažirao na KBC-u Zagreb. Od 1985. do 1987. bio je znanstveni novak na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Magistrirao je 1989. iz područja biomedicinskih znanosti. Doktorirao je 2000. a primarius je postao 2004. Kao internist-hematolog bio je voditelj jedinice za transplantaciju koštane srži u Zavodu za hematologiju KBC-a Zagreb.  Jedan je od osnivača i direktor Zaklade „Ana Rukavina“. Od 2009. je pročelnik Hrvatskog registra dobrovoljnih davatelja koštane srži.

„Lijepo je kad me u Ilici sretne netko koga sam liječio prije desetak godina pa mi kaže: 'Vidite me sad, oženio sam se, ovo je moja kći, radi...' No, teško se nositi sa spoznajom da se neki životi i gase pred vašim očima, a vi ste nemoćni iako ste sve poduzeli“, rekao je o prirodi svog posla.

U zvanje izvanrednog profesora na Medicinskom fakultetu izabran je 2010. Politikom se počeo baviti 1997. kada se učlanio u SDP. 2002. je postao predsjednik Mjesnog ogranka „Andrija Medulić“. 2005. je zastupnik u Skupštini grada Zagreba. Za saborskog zastupnika izabran je 2007. Bio je član Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb te član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

mirando mrsić,portal
1/4
  

Napredovao je i u stranačkoj hijerarhiji. Za člana Glavnog odbora te stranke izabran je 2007., od 2010. je potpredsjednik Gradske organizacije SDP-a grada Zagreba. Bio je voditelj kampanje Ive Josipovića na predsjedničkim izborima 2010. Nakon pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima 2011. postao je ministar rada i mirovinskog sustava u vladi Zorana Milanovića. Bio je kandidat na izborima za predsjednika zagrebačkog SDP-a 2013.

Iz prvog braka ima kćer Faniku. U novom braku je sa Dianom Sucbah, rođenom u Zagrebu koja je dugo živjela u inozemstvu. Završila je ekonomiju i poslijediplomski iz farmakoekonomije. Zastupa biotehnološke tvrtke iz Europe i SAD-a koje proizvode lijekove za teške bolesti. Govori šest jezika. Vjenčali su se 2008. na Otoku svete Marije na Mljetu. Usvojili su dvoje djece, Luku i Leona. Žive u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni u kući vrijednoj blizu pet milijuna kuna. 

Osim suvlasništva nad tom kućom u Zagrebu, Mirando Mrsić ima polovicu kuće u Podgori, te zemljište i vrt. U imovinskoj kartici 2011. prijavio je da je kao internist primao plaću od 11 tisuća kuna. Supruga ima dionice u Krašu i Solpharmu te 100 tisuća eura ušteđevine.

Osnivač je i član Hrvatske udruge leukemija i limfomi, član Glavnog odbora udruge oboljelih od rijetkih bolesti te član Odbora direktora Europskog udruženja za rijetke bolesti. Do sada je objavio 53 stručna i znanstvena rada a radovi su mu citirani 443 puta u medicinskoj literaturi. Hobi su mu boćanje i klapska pjesma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije