Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Miljenko Filipović

General, bivši zapovjednik 1. Hrvatskog gardijskog zdruga. Početkom Domovinskog rata postaje jedan od prvih zapovjednika specijalnih vojnih postrojbi Hrvatske vojske.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 1478 prikaza

Rođen je 22. srpnja 1965. u Tomislavgradu. Kada je imao šest godina s roditeljima se preseljava u Zagreb. Odlazi u Legiju stranaca. U postrojbama Legije ratovao je u središnjoj Africi, Džibutiju, Čadu, Zairu i Ruandi.

Početkom Domovinskog rata napušta Legiju i vraća se u Hrvatsku. Postaje jedan od prvih zapovjednika specijalnih vojnih postrojbi Hrvatske vojske. Nakon formiranja posebnih, specijalnih, postrojbi, 18. svibnja 1991. postavljen je na mjeso dozapovjednika bojne „Zrinski“.  U kolovozu te godine postaje zapovjednik te bojne.

Bojna „Zrinski“ je pod njegovim zapovjedništvom postigla značajne rezultate. 15. Lipnja 1991. otišla je u Vukovar sa zadaćom pripremanja obrane grada i organiziranja dragovoljaca. U kolovozu te godine bojna  „Zrinski“ oslobodila je  Hrvatsku Kostajnicu. 

Potom je zauzela skladištu oružja „Kaniža“ kraj Gospića. Krajem listopada sudjeluje u akciji oslobađanja Slanog. Poslije su se vratili još jednom na Južno bojište u akciji deblokiranja Dubrovnika. Tijekom tih borbi je ranjen.[PHOTOS]

Filipović je sudjelovao i u ratu u BiH. Pomagao je u ustrojavanju Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Obučavao je vojnike u Tomislavgradu, sa svojom postrojbom sudjelovao je  u borbama na Kupresu.

Nakon preustroja Hrvatske vojske, bojna „Zrinski“ postaje dijelom 1. Hrvatskog gardijskog zdruga, a Filipović je postavljen za njenog zapovjednika. S te funkcije imenovao je 1998. za zapovjednika V. Zbornog područja sa stožerom u Rijeci.

Predsjednik Mesić umirovio ga je 29. Rujna 2000. nakon pisma dvanaestorice visokih vojnih časnika kojim su tražili prestanak kriminaliziranja Domovinskog rata. U javnosti se nakon toga rijetko pojavljivao.

Nakon haaške optužnice protiv generala Janka Bobetka, njegovo ime se spominjalo kao organizatora obrane Bobetkove kuće u slučaju ako bi ga  policija htjela privesti silom.

Filipović se 2006. spominje kao voditelj akcije razotkrivanja sprege kriminala i pronevjera između prijevoznika naftnih derivata i zaposlenika Ine. Taj posao je radio u okviru tvrtke SINACO koja se bavila zaštitnim poslovima, a bila je članica Ina grupe.

Tijekom bijela generala Gotovine, Filipović je bio pod nadzorom hrvatskih obavještajnih službi .

Sa suprugom i dvoje djece živi u svojoj kući u Zaprešiću.

Bobetko Partizan, general, bivši načelnik Glavnog stožera HV-a Janko Bobetko Šušak Emigrant, političar, bivši potpredsjednik HDZ-a i ministar obrane Gojko Šušak
Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.