Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političarka, saborska zastupnica, bivša potpredsjednica Sabora

Katarina Fuček

'20.09.2009., Zagreb - Katarina Fucek, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
01.12.2016.
u 00:00

Nakon prvih demokratskih izbora 1990., iako do tada malo poznata, postala je saborska zastupnica pobijedivši Radimira Čačića. Bivša direktorica Narodnih Novina, saborska zastupnica, predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski i i ravnateljic Hrvatske matice iseljenika

Rođena je 11. travnja 1957. u Ferdinandovcu, općini u Koprivničko-križevačkoj županiji. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je profesorica u školi.  

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. Iako do tada malo poznata, postala je saborska zastupnica pobijedivši Radimira Čačića. Od 1990. Do 1992. Bila je gradonačelnica Varaždina. Potpredsjednika Sabora bila je dvije godine, od 1992. do 1994. kada se na tu dužnost iz Vlade vratio Vladimir Šeks.

1995. prelazi u Narodne novine gdje je bila generalna direktorica do 2000. U isto vrijeme je bila i saborska zastupnica. 

Bila je članica Vijeća Hrvatska radio-televizije, članica Nadzornog odbora Vjesnika, članica Nadzornog odbora Privredne banke Zagreb, članica Odbora za obilježavanje 15. svibnja kao spomendana Bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta, članica Odbora za naobrazbu, znanost i kulturu.

Nakon stanke od 2000. do 2003. Kao zamjenica Andrije Hebranga ulazi u Sabor gdje je bila do 2005. kada se od vratio u saborske klupe. 

'20.09.2009., Zagreb - Katarina Fucek, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
1/4

Te godine bila je potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. 2006. je imenovana za ravnateljicu Hrvatske matice iseljenika. Od 2008. do 2009. bila je šefica kabineta predsjednika vlade Ive Sanadera. Nakon njegove ostavke ponovno se 16. srpnja 2009. vraća na čelo Matice.

Potom je 2010. izabrana za predsjednicu Zajednice žena Katarina Zrinski, naslijedivši na toj dužnosti Biancu Matković, čime je po funkciji postala i član Predsjedništva HDZ-a. 

Pod njenim vodstvom pripreman je Leksikon hrvatskog iseljeništva. Taj lekskon, kazala je 2011., razbiti će stereoipe o hrvatskoj emigraciji. Suprotno poimanju u domovini, naglasila, suvremeno hrvatsko iseljeništvo obrazovano je, višejezično i ne zaboravlja svoju domovinu.

Smijenjena je 2012. godine. Rijetko je davala intervjue i istupala u javnosti. Udana je za Stjepana Fučeka, imaju dvoje djece. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije