Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO NAJBOLJE ISKORISTITI SVAKI CENTIMETAR U DOMU

Efektni trikovi za uštedu prostora

06.05.2009.
u 10:24

Opremanje stana prevelikim namještajem ili pretrpavanje s više komada manjeg namještaja i suvišnih dekorativnih elemenata često zauzme mnogo prostora.

To osobito treba izbjegavati u interijerima manje kvadrature koji zahtijevaju promišljeno iskorištavanje svakog centimetra koji nam je na raspolaganju.

Među prokušanim je načinima uštede prostora dobro osmišljeno stubište koje, osim svoje osnovne namjene, pruža velik manevarski prostor za pohranu najraznovrsnijih stvari.

Stube se mogu izraditi kao ladice, a kosina stubišta može se preurediti u ormar i(li) ostavu.

Stubište ćete maksimalno iskoristiti s izvlačnim policama ili ladicama. Na podestima stubišta ima mjesta za klupice koje se po mogućnosti mogu izraditi poput spremišta s poklopcem.

Praktični ugradni ormari
Ako je hodnik uzak ili općenito premalen za smještanje klasičnih vješalica, predlažem da na jedan zid stavite samoljepive plastične vješalice koje su inače uobičajene za kuhinjske krpe ili ručnike za kupanje.

Takve vješalice dodatno učvrstite što je moguće snažnijim ljepilom kako bi izdržale veća opterećenja poput obješenog kaputa.

U mnogim stanovima ostaje neiskorišten prostor ispod povišenih kreveta, a on doista nije malen i zanemariv, osobito ako je riječ o bračnim krevetima.

Ladice, kutije ili košare smještene pod krevetom skrivene su od pogleda, a ako i nemaju poklopce, krevet štiti pohranjene stvari.

Bojleri, perilice i sušilice za rublje još su česti u kupaonicama, čak i onima manje kvadrature. Umjesto toga, predlažem da perilicu i(li) sušilicu premjestite u kuhinju gdje se može skriti u neki od elemenata ili da uređaje smjestite u zaseban ormar s kliznim vratima, osobito ako se uređaji mogu postaviti jedan na drugoga.

Alternativno, nabavite uređaj koji ima i funkciju pranja i sušenja, a prostor iznad njega ispunite policama za deterdžente i druge potrepštine. Ormari s kliznim vratima, izrađeni po mjeri tako da prate linije prostora, svakako će ga uštedjeti, a ako se izrađuju do samog stropa, postavite izvlačne mehanizme za spuštanje garderobe iz gornjeg dijela ormara.

Multifunkcionalni šank
Ovakvi ormari ne moraju imati stražnju stranu (frontu), pa se i tako štedi svaki centimetar. Ugradni ormari po mjeri idealni su za tavane jer besprijekorno prate i najsloženije linije zidova.

Kuhinjski šank može biti pregrada, stol, ali i ormarić za posuđe i druge potrepštine. I u druge pregrade (primjerice, u dnevnom boravku i dječjoj sobi) mogu se smjestiti ne samo police i ormarići nego i ležajevi.

Želite prijaviti greške?