Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBUNA NA JARUNU

Roditelji zagrebačke škole na nogama, inspekcija istražuje: 'Želimo smjenu ravnatelja, zbog nebrige sve propada'

storyeditor/2024-05-24/PXL_230524_115057394.jpg
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/3
25.05.2024.
u 11:00

To je hajka na mene i sve ću prijaviti policiji, rekao nam je ravnatelj, koji se ponovno javio na natječaj. A bude li opet izabran, nezadovoljni roditelji najavljuju nove mjere. Prosvjetna inspekcija sve istražuje

Otkako je došao, u školi se nisu oprale ni zavjese, zahodi su isti još od šezdesetih, cijela zgrada je prljava, ne želi pokrenuti energetsku obnovu, odbija angažirati zaštitare i zaključavati vrata objekta, dopušta stručnim suradnicima da ne dolaze na posao... Za sve to, među ostalim, dio roditelja učenika Osnovne škole Ivana Meštrovića optužuje ravnatelja koji je na funkciji više od 20 godina.

A javno su negodovanje iskazali mirnim skupom koji su organizirali u četvrtak predvečer ispred školske zgrade na Jarunu. Taj su termin odabrali jer se iste večeri u školi održalo Vijeće roditelja upravo na temu nezadovoljstva radom ravnatelja Milivoja Magerla. Sastanak je pak potaknut anonimnim pismom učitelja koje je stiglo školskom odboru, a u njemu se ravnatelja optužuje za propuste, kao i za problem s alkoholom.

Procedura u tijeku

Okupljeni roditelji poručili su kako ravnatelju zamjeraju to što, kako su istaknuli, ne provodi nikakve pozitivne mjere otkako je došao na dužnost.

– Pohvalio se novom kotlovnicom otprije 15 godina i to je sve što je učinio. Pokušali smo pomoći da se pokrene energetska obnova i makar da se promijene drveni prozori koji su iz 1969. godine tako što se angažirala jedna mama, koja je za to stručnjakinja, ali ravnatelj je pokazao potpunu nezainteresiranost – kazala je Daška Leppee Pažanin pa dodala da su se roditelji mjerodavnom ministarstvu obratili još 2022. te tražili provođenje inspekcije.

A zašto javno prosvjeduju baš sad? Upravo je u tijeku novi natječaj za ravnatelja, a oni su oštro protiv toga da se odabere Magerl. Imenovanje i razrješenje ravnatelja domena je školskog odbora koji se sastoji od predstavnika roditelja, nastavnika i Grada Zagreba kao osnivača ustanove, a hoće li Magerl, koji se kandidirao, ponovno biti izabran, bit će poznato za oko dva tjedna, nakon što završi cijela procedura.

– Mi jednostavno želimo da se provede transparentan natječaj. U slučaju da je aktualni ravnatelj jedini kandidat, roditelji u školskom odboru glasat će protiv njega. A ako ga se na kraju imenuje, idemo u daljnje mjere za njegovo uklanjanje s dužnosti – rekla nam je D. Leppee Pažanin.

Prozvani ravnatelj škole pak optužbe je demantirao.

Foto: Željko Hladika/Pixell

– To su sve gluposti i laži, jedna hajka protiv mene. U ovoj sam školi 32 godine, da sam loše radio svoj posao ne bih dosad bio izabran četiri puta za ravnatelja. Sve ću prijaviti policiji – kazao je. Potvrdio nam je da je njegov rad istražila prosvjetna inspekcija, kao i Zaštita na radu, a optužbe za probleme s alkoholom također je oštro opovrgnuo. – To su gluposti, naravno da ništa od toga nije istina – kazao nam je Magerl.

Provedena tri nadzora

Obratili smo se, dakako, i gradskom Uredu za obrazovanje, iz kojega su odgovorili kako su upoznati sa svim optužbama, ali kako čekaju rezultate postupanja prosvjetne inspekcije prije nego što potencijalno poduzmu bilo kakve mjere. A upit smo poslali i inspekciji te Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, u čijem je ona resoru.

– Unatrag pet godina u Osnovnoj školi Ivana Meštrovića provedena su tri inspekcijska nadzora u povodu podnesaka s pritužbama na nepravilnosti u radu učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja. U dva su nadzora izrečene mjere iz nadležnosti prosvjetne inspekcije vezano uz ispravljanje propusta u godišnjem planiranju rada škole i vođenju propisane dokumentacije, koje je škola izvršila – odgovorili su iz Ministarstva.

Što se tiče postupka koji je trenutačno u tijeku, pozvali su se na tajnost podataka. – Prosvjetna inspekcija dužna je kao inspekcijsku tajnu čuvati dokumentaciju i druge podatke i činjenice u vezi s postupkom – poručili su.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 20

EJ
ejStef
12:42 25.05.2024.

Je, kad sve ide na plaće. Nema veze što ima previše ljudi... Kako će onda biti love za održavanje?

KR
Krivac
11:58 25.05.2024.

Ima toga po mnogim školama ravnatelji rade čuda od zapošljavanja rodbine do stranačkih ljudi .

Avatar Idler
Idler
11:18 25.05.2024.

Ak je blizak ovoj vladajućoj sekti...nebum nit dovršaval rečenici !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije