Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRT ZEMALJSKI

Cvjetača

18.04.2007.
u 15:22

Čak me troje čitatelja izazvalo da kažem koju o rigoroznim i bizarnim EU-propisima, koji bi navodno htjeli propisati da cvjetača ubuduće ne bi smjela imati ni jedan više od "pet blijedih listića".  I očima dvaju naših najozbiljnijih nacionalnih dnevnika, i to s udarne zadnje stranice, čini se doista apsurdnim budući EU-plac.

Kolege čak spominju školski geometrijski pribor nužan za ujednačavanje povrtnica i voća. Citiraju  talijanskoga ex-ministra prometa koji u nekom talijanskom časopisu iznosi 34 primjera zadanoga "novoga" povrća: prokulica mora imati promjer veći od 10 mm očišćena, a manji od 15 ako nije očišćena; šparoge moraju biti rezane ravno, a jesu li ukošene, kosina ne može biti viša od centimetra; zelena salata smije vući na crveno ako je zahladilo; sok od grožđa mora imati indeks refrakcije od 12 stupnjeva po Brixu potječe li od sorte alphonse, lavallee, kardinal i victoria, druge sorte moraju imati stupanj više, a sorte bez sjemenki i dva.

Neki pisci začiniše priču s cvjetačom i čuđenjem, vegetativnim ciklusom i bogtepitaj čime,  izravno ne prenoseći informaciju za čuđenje nego tek neznanje. Riječ je, naime, o standardima kakvih imamo i u našim običnim propisima, primjerice pravilnicima o pojedinoj robi, ali ih se uvijek ne pridržavamo. Možda mi je, htjela ne htjela, voće i povrće životno preblisko, pa mi je glupavo čuđenje s aluzijama što euro-birokrati navodno propisuju čak i koliko banane ili krastavčići moraju biti zavinuti te na koju stranu.

Apsurdnije mi je iščuđivanje nad paragrafima, a da nitko ne ode do najbližega zagrebačkog placa i provjeri kako se, recimo, trži cvjetača. Da je njima, kao što je meni, suprug s novinama što raspredaju o cvjetači kojoj eu-birokrati brane više od pet blijedih listića donio cvjetaču s povećim busenom zeleniša da sam poludjela što nemam dovoljno cvijeta za kuhanje i ne izračunavši kolika ta prijevara košta. Moj je pravorijek da se osmisle takvi propisi da svatko po cijeni koju plati može odabrati kakvu cvjetaču želi, kuštravu ili s pet bijednih listića. I da ih se  držimo.

Želite prijaviti greške?