Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vlada je Okoli prodala za 47 mil. kn, a od Ine ga je otkupila za 514 milijuna!

– Kad je Ina od kupca postala prodavatelj, onda je i njezina imovina odjednom dobila “fer vrijednost”– optužuje Davor Štern
29. rujna 2009. u 18:27 7 komentara 5 prikaza
davor štern
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U iščekivanju objave dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a o prodaji Ine, koji se doduše nikome ne žuri objaviti, u javnosti se razvila polemika o nekim njegovim dijelovima.

Fer vrijednost
Predmet prodaje većinskog udjela u Ini mađarskom MOL-u bilo je, naime, i podzemno skladište plina Okoli. Međutim, Vlada je proljetos, u sklopu izdvajanja plinskog biznisa iz Ine, od te naftne kompanije otkupila to skladište, ali za deset puta veću cijenu od procijenjene uoči privatizacije te tvrtke. Na tu je činjenicu – da je skladište praktički prodano za 47 milijuna te potom otkupljeno za čak 514 milijuna kuna – upozorio bivši direktor Ine Davor Štern.

Izvršni direktor MOL-a Gyorgy Mosonyi odgovorio mu je pak da ne razlikuje knjigovodstvenu od tržišne cijene te da su fer vrijednost skladišta potvrdili nezavisni stručnjaci. Međutim, Štern poručuje da Mosonyi vrlo dobro zna da se cijena “nestandardne robe” kao što je Ina vrlo teško određuje, ali naglašava da ono što svakako treba biti standardno jest metodologija procjene vrijednosti, pogotovo kad se kupac u kratko vrijeme pretvori u prodavatelja, a prodavatelj u kupca.

Različite cijene
– Pri utvrđivanju vrijednosti Ine, još u prvom krugu privatizacije, osnova je bila knjigovodstvena vrijednost imovine. Skladište plina nije imalo fer tržišne vrijednosti jer se kao takvo nije ni vodilo u bilanci Ine. Prema tome skladište je imalo isključivo knjigovodstvenu vrijednost i kao takvo se uključilo u procijenjenu vrijednost Ine – objašnjava Štern.

Međutim, kad se Ina pojavljuje kao prodavatelj imovine koja je bila kupljena od države po jednoj cijeni, toj istoj državi prodaje je po cijeni koja postaje “fer vrijednost koju procjenjuju nezavisni stručnjaci”.

U tvrtki Podzemno skladište plina doznajemo da je PricewaterhouseCoopers procijenio tržišnu vrijednost skladišta. U vrijeme kupnje tvrtke Podzemno skladište plina Okoli vrijednost temeljnog kapitala iznosila je 535,02 milijuna kuna jer je Ina odlučila povećati njegovu vrijednost za 534,97 milijuna kuna. Knjigovodstvena vrijednost nije isto što i tržišna, kažu u PSP-u.

Ovaj bi se tjedan trebala održati sjedni

Ovaj bi se tjedan trebala održati sjednica Nadzornog odbora Ine, a na njoj bi mogla biti donijeta i konačna odluka o otkupu plinskog biznisa iz Ine. Otkup plina iz Okolija preduvjet je da Ina vrati dug državi koji iznosi najmanje 1,3 milijarde kuna. MOL će, naime, Ini osigurati sto milijuna eura kredita nakon što Vlada kupi plinski biznis. Ni hrvatska ni mađarska strana još nisu u javnosti iznijele cijenu za koju će Vlada kupiti plinski biznis.

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
OSIGURANJE
Jančo: Stočarstvu smo posvetili svoje živote, pa farmu želimo sačuvati od rizika

A1 izdvaja za Vas

  • MaloMisto:

    pa ja jos ni jedanput nisam cuo da se netko iz Vlade potrudio zastititi interese drzave i odrediti pravu cijenu za prodana poduzeca. Ako je nasa Vlada glupa nisu glupi ostali. Siguran sam da je ovo isplivalo na povrsinu samo ... prikaži još! zato sto, eto, Vlada otkupljuje natrag jedan dio INE, ali sada po stvarnoj cijeni. Ista stvar je bila i sa ostalim prodajama, po nacelu prodaj samo da prodas. Tako izmedju ostaloga ostaje vise prostora za bolji mito jer se prava cijena poduzeca dobro zna.

  • hdz=Veleizdaja:

    ma nema tu ništa sporno sve je potpuno transparentno hahhahahahhahahahahhahahahha

  • doktorica:

    Pa sa ovim \"stručnjacima\" ništa čudno