Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni uzlet

Vina u Zagorju imaju svijetlu prespektivu

23.09.2014.
u 14:29

Vinski turizam bilježi rast i odlično nadopunjuje turističku ponudu Zagorja, kaže Robert Zdolc, vlasnik OPG-a Zdolc.

Iako u Hrvatskim okvirima nije među vodećima, Vinarija Zdolc iz Pregrade svakako je jedan od značajnijih vinskih brendova sjeverozapadne Hrvatske.

Kako pojašnjava Robert Zdolc, vlasnik OPG-a Zdolc u sklopu kojeg djeluje i vinarija, njegova obitelj  njeguje stoljetnu tradiciju proizvodnje grožđa i vina na ovim prostorima. "Prije svega zahvaljujući toj tradiciji ali i entuzijazmu i ljubavi u ovoj vrsti proizvodnje, postigli smo današnji uspjeh. Zagroje ima dugu povijest u proizvodnji vina, međutim, nije se moglo pohvaliti odgovrajućom kvalitetom. Međutim, u posljenjih 5 do 7 godina napravljen je veliki zaokret, prije svega zahvaljujući educiranosti vinara i usvajanju novih tehnologija. 

Uz iskustvo, primjenu nove tehnologije, potrebno je ugraditi veliki dio sebe, entuzijazam i strast. To je i naš ključ uspjeha", objašnjava Zdolc.Dodaje da, uzimajući u obzir vrlo pogodne klimatske uvjete, te trend pijenja svježih lepršavih vina, smatra da vina u Zagorju imaju svijetlu prespektivu. "Krapinsko zagorska županija je prema vinogrdarskom registru, 2. županija u Hrvatskoj po količini zasađenih vinograda. Zvuči nestvarno, ali istinito. Međutim, veliki je problem "razbijenost" parcela, puno malih proizvođača koji se teško probijaju na današnjem tržištu vina koja je zbog recesije ionako zasićeno. Udruživanje vinara i brendiranje te okrupnjavanje zemljišta, jedni su od osnovnih zadaća na županijskoj i lokalnoj razini", kaže vinar iz Pregrade.

Danas OPG Zdolc u ponudi ima kvalitetna i vrhunska vina, degustacije vina za grupe posjetitelja u kušaonici vina uz razgledavanje podruma, vinograda i prekrasnih obližnjih brežuljaka. "Vinski turizam bilježi rast i odlično nadopunjuje turističku ponudu Zagorja - vjerski turizam, toplice, muzeji i dvorci. Mi smo mali iproizvođač, fokusirani na vrhunska vina, i tu je teško govoriti i očekivati velike količine. Trenutno proizvodimo oko 7000 boca godišnje", navodi Zdolc. Njegov sortiman obuhvaća Sauvignon Blanc, Pinot sivi, cuvee Zdolc, a posebice je ponosan na svoju graševinu koja je upravo osvojila zlatnu medalju u kategoriji polusuhih vina na Sajmu vina u Mariboru. U narednom razdoblju planira značajna ulaganja u proširenje vinskog podurma te nove nasade. Za sada još nema razrađenu financijsku konstrukciju, no računa i na novac iz EU fondova. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije