Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadovoljni

Udruga Franak pozdravlja preporuke HNB-a za smanjenje kamatnog rizika

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
28.09.2017.
u 13:15

HNB je u utorak izdao preporuku bankama za ublažavanje kamatnog i kamatno induciranog kreditnog rizika pri dugoročnom kreditiranju potrošača i to tako da ponude potrošačima fiksne kamatnih stopa za kredite s preostalim dospijećem iznad 7 godina, gdje je kamatni inducirani rizik najveći u budućnosti.

Udruga Franak pozdravlja najnovije preporuke Hrvatske narodne banke (HNB) kreditnim institucijama za smanjenje kamatnog rizika za korisnike kredita no u svom priopćenju objavljenom danas upozorava na nejasnu problematičnu situaciju s korisnicima kredita koji više nisu kreditno sposobni. 

HNB je u utorak izdao preporuku bankama za ublažavanje kamatnog i kamatno induciranog kreditnog rizika pri dugoročnom kreditiranju potrošača i to tako da ponude potrošačima fiksne kamatnih stopa za kredite s preostalim dospijećem iznad 7 godina, gdje je kamatni inducirani rizik najveći u budućnosti.

Preporuka ima šest dijelova - da banke što prije u pisanom obliku klijentima koji imaju ugovorene promjenjive kamatne stope ponude ugovaranje fiksne kamatne stope; da im pritom daju usporedne otplatne planove kako bi stekli jasan uvid; da ne zaračunavaju naknade pri izmjeni tih ugovora; da ne naplaćuju naknadu za prijevremene otplate kredita, kako bi se potrošačima olakšala mogućnost izbora; da pri izmjeni ugovora ponude visinu kamatne stope sukladnu onoj koju trenutačno nude, koja bitno ne odstupa od prosječne kamatne stope na tržištu; da za potrebe odobravanja novih kredita prošire ponudu kredita s fiksnim kamatnim stopama te da pri ugovaranju takvih kredita ne ugovaraju naknadu za prijevremenu otplatu kredita.

"Preporuke u meritumu sadrže dobre smjernice za smanjenje kamatnih rizika, ali mi želimo upozoriti javnost da takve preporuke nisu obvezujuće za banke, a također ostaje nejasna problematična situacija s korisnicima kredita koji više nisu kreditno sposobni. Naime, za razliku od kreditno sposobnih dužnika, takvi dužnici nemaju mogućnost izbora niti mogućnost prelaska u drugu banku ako dobiju nezadovoljavajuću ponudu banke ili ako ponudu uopće i dobiju", stoji u priopćenju Udruge Franak.

Navodi se i da su takvi, kreditno nesposobni dužnici, u pravilu zarobljeni i osuđeni na dugoročnu otplatu nepovoljnih kredita koji su višestruko skuplji od kredita koji se trenutno nude na tržištu. Udruga Franak stoga apelira na banke da takvim dužnicima posebno izađu ususret te da primjene preporuke HNB-a.

Isto tako, za udrugu je temeljno pitanje kakvu će kamatnu stopu banke nuditi. Navode da se u eurozoni kamatne stope na stambene kredite kreću do 2 posto, a u ostalim potrošačkim kreditima od 3 do maksimalno 5 posto. Stoga u Udruzi Franak smatraju da nema razloga da i u Hrvatskoj kamatne stope budu bitno veće nego u eurozoni. 

Iz te udruge nadalje ističu da su tijekom nekoliko zadnjih susreta s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem tražili konkretne poteze puno šireg opsega od preporuka zbog izraženih rizika za potrošače, ali i rizika za banke, što u konačnici, tvrde, predstavlja sistemski rizik za Hrvatsku s obzirom na veliki broj kredita u kojima je ugovorena promjenjiva kamatna stopa s, kako ističu, nezakonito i izvan-ugovorno određenim visokim maržama".

Udruga Franak također je na sastancima u HNB-u preporučila i ukidanje ulaznih naknada, uvođenje isključivo komforne metode obračuna kamata te obaveznu ponudu anuitetne otplate i otplate u promjenjivim obrocima u novim kreditima.

"Ove mjere su još uvijek blagog karaktera te nemaju obvezujuću snagu, ali ipak se ne može negirati veliki napredak u zaštiti potrošača korisnika financijskih usluga u odnosu na zadnjih desetak godina. Iako ovakve mjere zaštite potrošača debelo kasne, također pozdravljamo i objavu informativne liste ponude kredita potrošačima koja će svakako omogućiti korisnicima kredita lakšu usporedbu uvjeta na tržištu kredita", stoji u priopćenju Udruge Franak, uz konstataciju da će krajnji rezultat ovisiti i o tome koliko su ljudi svjesni opasnosti promjenjive kamatne stope. 

HNB je u utorak objavio i da je pokrenuo informativnu lista za potrošače, u kojoj će potrošači imati priliku vidjeti usporedno kreditne uvjete koje različite banke nude na jednom mjestu.
To će biti moguće za sve glavne skupine kredita, po sedam različitih karakteristika.

Komentara 1

PH
Petarstijena-HR
18:25 01.10.2017.

Udruga Franak je dala nemjerljiv i ogroman doprinos zaštiti potrošača, korisnicima kredita i svim sudionicima kreditnih odnosa, probudila je uspavani HNB, te budno motri i dalje radi na usklađenju HR kreditnih standarda sa europskima.Samo naprijed-imate punu podršku svih građana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije