Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Franak: Banke su morale upozoriti na rizike tečaja 'švicarca'

"Banke su kod ugovaranja morale upozoravati potrošače na razlike između eura i CHF-a kao valutnih klauzula", smatraju u Udruzi Franak.
22. rujna 2017. u 12:15 2 komentara 520 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Udruga Franak je, reagirajući na priopćenje Hrvatske udruge banaka (HUB) od prethodnoga dana na presuda Suda EU vezanu uz rumunjski slučaj, poručila da su banke morale znati kako se tečaj švicarskog franka kretao u prošlosti, a u skladu s time morale su na taj rizik upozoriti potrošače.

12.12.2015., Zagreb - Udruga Franak organizirala je prosvjed zbog nepravilnosti u konverziji kredita ispred poslovnice Raiffeisen bank u Jurisicevoj ulici i Hypo banke na Trgu bana Jelacica. Prosvjedovali su tako sto su uplacivali rate kredita u kovanicam Valutna klauzula u CHF Presuda Suda EU argument za rušenje arbitraže i obranu Zakona o konverziji

HUB je, naime, povodom presude Europskog suda koja se odnosi na slučaj rumunjskih dužnika po kreditu u švicarskim francima, a koji je Udruga Franak proglasila povijesnom pobjedom za dužnike u 'švicarcima', u četvrtak nastojao pojasniti okolnosti ugovaranja kredita u valutnoj klauzuli CHF, pa je poručio i da presuda Suda EU neće imati direktnog utjecaja na Hrvatsku.

Banke nisu mogle znati kako će se kretati tečaj CHF-a

HUB je poručio i da banke nisu mogle znati kako će se kretati tečaj CHF-a u budućnosti, no u Udruzi Franak ističu da svaka banka ima odjel riznice koji upravlja valutnom i kamatnom pozicijom banke te trguje vrijednosnim papirima i drugim derivativnim instrumentima, pa zaključuju da su banke morale znati kako se CHF kretao u prošlosti te su, u skladu s time, minimalno na taj rizik morale upozoriti potrošače.

švicarski franak Sud EU: Banka je morala upozoriti dužnike na rizike promjene tečaja ‘švicarca’

"Budući da je CHF vrlo nestabilna valuta, to znači da se takva nestabilna valuta mora kod ugovaranja promatrati drastično drugačije nego, primjerice, euro. Banke su kod ugovaranja morale upozoravati potrošače na razlike između eura i CHF-a kao valutnih klauzula", smatraju u Udruzi Franak. 

Nadalje, na HUB-ovu konstataciju da bankama nije dopušteno spekulirati na deviznom tržištu, Franak odgovara da je činjenica kako banke nisu imale depozite u 'švicarcima', niti inozemne CHF kredite u veličinama u kojima su ugovarale potrošačke CHF kredite, pa stoga, zaključuju u Udruzi, banke jesu spekulirale. 

HUB griješi zaključujući da se presuda Suda EU ne odnosi na kredite u Hrvatskoj

Smatraju i kako HUB griješi zaključujući da se presuda Suda EU ne odnosi na kredite u Hrvatskoj, jer su Rumunji ugovarali kredite u stranoj valuti, a ne s valutnom klauzulom. Sud EU, navode u Udruzi Franak, nigdje u svojoj odluci ne radi bilo kakvu distinkciju u tome smislu, niti se ona ukazuje kao bilo kakav relevantan aspekt odluke. 

KONAČNO U Sloveniji presuđeno da je ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF ništetan

Isto tako, tvrdnje banaka kako prije 2013. nije bilo propisano kako ugovarati promjenjivu kamatnu stopu u Udruzi Franak također smatraju neistinitom, pa temeljem Zakona o obveznim odnosima zaključuju da su banke, unatoč činjenici da činidba odnosno promjena kamatne stope mora biti odrediva, ugovarale neodredivu činidbu odnosno neodredivu kamatnu stopu. 

Kao odgovor na jedan od HUB-ovih zaključaka kako je Sud EU presudom ustvrdio kako kasnija neravnoteža ne može biti razlogom ispitivanja poštenosti ugovorne odredbe citirali su dio presude (za rumunjski slučaj) u kojemu se navodi: "Članak 3. stavak 1. Direktive 93/13 treba tumačiti na način da se nepoštenost ugovorne odredbe treba ocijeniti s obzirom na vrijeme sklapanja predmetnog ugovora, uzimajući u obzir sve okolnosti za koje je pružatelj usluga mogao znati u to vrijeme i koje su mogle utjecati na naknadno izvršenje spomenutog ugovora s obzirom na to da ugovorna odredba može unositi neravnotežu između stranaka koja se očituje tek tijekom izvršenja ugovora. U tom pogledu, na sudu koji je uputio zahtjev je da procijeni, s obzirom na sve okolnosti glavnog postupka i uzimajući u obzir osobito stručnost i znanja pružatelja usluga, u ovom slučaju banke, u vezi s mogućim promjenama tečaja i rizicima svojstvenima sklapanju ugovora o zajmu u stranoj valuti, kao prvo, moguće nepoštovanje zahtjeva postupanja u dobroj vjeri i, kao drugo, postojanje eventualne znatnije neravnoteže u smislu članka 3. stavka 1. Direktive 93/13."

Boris Vujčić, Martina Dalić NAVIJAJU ZA EURO Poraste li kreditiranje uzmanjkat će kunskih izvora švicarski franak SLABA RAZINA Što se događa s tečajem CHF? Prosvjed Dogovor Franka i osiguravatelja Dužnicima u švicarcima CO otpisuje 30 posto glavnice i kamate
Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • taxiico:

    svaka čast ovim upornim i hrabrim ljudima.

  • Avatar comparator
    comparator:

    Banke svojim instrumentima ucjene ("rating kućama" Standard and poors ,Moodis i sl. koje su samo izdanak banaka) provode svoju politiku stvaranja vezanog tržišta .Države su samo zakonski provoditelji te politike koje su čak involvirane u masovnu zavjeru koja na žalost ... prikaži još!ost traje oduvijek i zauvijek jer svijet otkad je preuzeo tržišno gospodarstvo nema izbora i nema političke snage promijeniti poredak. Kapitalizam je društveno uređenje zasnovano na monopolu kapitala i ništa više . Sirova snaga kapitala ne može poraziti nikakav razum što je na žalost naša ljudska sudbina . To je borba između dobra i zla i začarani krug . Novac je uzrok ratova i uspjeha čovječanstva . Države su jake dok služe kapitalu i ničemu više.