Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U Narodnim novinama isplaćena uskrsnica, ali smanjena plaća

"Isplata uskrsnice u bonu od 600 kuna, koja je daleko manji trošak od navedene uštede poslodavca, je izvršenje odredbe važećeg Kolektivnog ugovora i za većinu radnika je zaista pomoć u namirenju temeljnih životnih potreba", navode iz sindikata
27. ožujka 2020. u 14:19 1 komentara 139 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti izvijestio je u petak da su radnicima Narodnih novina isplaćene uskrsnice temeljem kolektivnog ugovora, a uprava te tvrtke odlučila je uštedjeti skraćivanjem radnog vremena na 32 sata što je rezultiralo smanjenjem plaća za 20 posto.

HAC Zajedno za Zagreb i Hrvatska protiv koronavirusa Uprave HAC-a i HŽ Infrastrukture donirale plaće za ožujak

Sindikat želi upoznati javnost s potpunom informacijom nakon negativnih medijskih napisa o isplati uskrsnice u Narodnim novinama, čiji su radnici dobili bon Konzuma u iznosu od 600 kuna.

"Na dva vrlo teška sastanka predstavnika poslodavca, sindikata i radničkog vijeća, te na uporno inzistiranje poslodavca, definirano je rješenje znatne uštede na masi plaća tako da se za travanj 2020. godine puno radno vrijeme svim radnicima skrati sa 40 na 32 sata tjedno, što u konačnici znači umanjenje plaća radnika od 20%", navodi se u priopćenju sindikata.

Dodaju kako su 25. ožujka među radnicima Narodnih novina proveli referendum na kojem je od 462 glasača sudjelovalo njih 295, od kojih je 220 prihvatilo mjeru.

"Stoga je istog dana popisan Aneks Kolektivnom ugovoru u kojem je radno vrijeme svih radnika skraćeno sa 40 na 32 sata, a time i plaća svih radnika smanjena za 20 posto. Treba dodati da je s obzirom na negativne rezultate iz prethodnih godina, u 2019. i 2020. radnicima već bila umanjena plaća za sedam posto, te je na to došlo još i ovo umanjenje", stoji u priopćenju.

Arijan Ademi SRAMOTNO I NEODGOVORNO Dinamovci milijunaši bez morala! Kapetan zarađuje pet mil. kn i ne pristaje na smanjenje plaće

Iz sindikata poručuju da je uprava Narodnih novina još prije dva tjedna, i prije stupanja na snagu većine javnih mjera zaštite od koronavirusa, zahtijevala znatno preventivno smanjenje materijalnih troškova s osnove rada, kako ne bi došlo do ugrožavanja održivosti poslovanja. Navode kako radnici Narodnih novina itekako već sudjeluju u podnošenju tereta ove krize.

"Isplata uskrsnice u bonu od 600 kuna, koja je daleko manji trošak od navedene uštede poslodavca, je izvršenje odredbe važećeg Kolektivnog ugovora i za većinu radnika je zaista pomoć u namirenju temeljnih životnih potreba", navode iz sindikata.

Smatraju da su medijske objave posljednjih dana, upravo u vrijeme smanjenja plaća, krajnje neprimjerene i nepravedne prema radnicima Narodnih novina. Sindikat smatra da bi se mediji trebali baviti istraživanjem hoće li nakon krize najveći teret opet podnijeti radnici.

Hotelska grupacija Valamar najavila zatvaraanje hotela 'Pauza, Restart' U Valamaru neće biti otkaza, radnicima na pauzi 60 posto plaće

"Neće nas iznenaditi ako opet bude poslodavaca koji istekom ove i narednih godina ne odustanu od svojih profita, čak i unatoč tome što su smanjili prava radnika ili primili pomoć od države. Na tom dijelu pravednosti društva i podnošenja tereta treba dosta poraditi, a ne se baviti uskrsnicama radnika", stoji u priopćenju sindikata.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • sisavac:

    ovo je ispravan put, radni tjedan sa 5 dana skratimo na 4, i platimo 'samo' 4 dana! bez puno filozofiranja i natezanja sindikata i poslodavaca, ovo je prilika da država na najbezbolniji način poravna očigledno i očekivano smanjenje plaća u ... prikaži još! zemlji, i to u oba sektora, javnom i privatnom! nitko se neće buniti, jer i drugog će nož isto zarezati. mjere nek traju 6 mjeseci, nek imaju rok trajanja, ako još ne bude dobro, produžiti za 2-3 mjeseca, a onda vratiti na staro. ovu godinu precrtati treba.