Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvrsna sezona

U Istralandiji 120.000 gostiju, 20.000 više od plana

Istralandia
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
11.09.2014.
u 14:45

Istarski vodeni svijet sezonu završava s rezultatima boljim od prognoza

Nije se zalijetao, izabrao je konzervativan pristup i skromniju projekciju, a već danas, na izmaku prvog ljeta, vlasnik velikog istarskog vodenog parka Istralandia kaže da je mirne duše mogao planirati s upola manje opreza i rezervi.

– U ovoj prvoj sezoni računali smo na sto tisuća posjetitelja. A da od otvorenja 21. lipnja do jučer nismo izbrojili čak četrdesetak kišnih i oblačnih dana, možda bi ih bilo i 200.000. No, i ovako smo prebacili plan, posjetitelja je dosad oko 120.000 – prezadovoljan je Branko Kovačić, vlasnik Istralandije, koji se u turističku pustolovinu upustio nakon tri desetljeća iskustva u građevinskom biznisu.

Turizam pred očima

– Turizam mi je stalno bio pred očima i bilo je pitanje trenutka kad ću se i u tome okušati, a rezultat je nevjerojatan i nama samima. Aquapark je pun pogodak. Očito je da našim turistima tijekom tih sedam-osam dana koliko obično kod nas ljetuju moramo ponuditi i nešto drugo, neku promjenu na jedan dan. Istralandia je potvrda da se isplati ulagati u sadržaje koji su neka vrsta nadogradnje naše ponude sunca i mora.

Istarska Istralandia imala je ovog ljeta i po pet tisuća posjetitelja dnevno. U vodeni svijet na 80.000 četvornih metara i s čak sedam tisuća kubika vode, u općini Brtonigla, izletnici stižu sa svih strana. Dnevnu ulaznicu od 140 kuna (uz popuste za obitelji, djecu, na sezonsku kartu i sl.) pretežno plaćaju stranci, ali oko 15 posto posjetitelja su domaći turisti.

– I s cijenom smo odabrali konzervativniju varijantu, ulaznice za slične vodene parkove u zapadnoj Europi su od najmanje 18 do 30-40 eura. Daleko od toga da i nama ne bi dobro došle skuplje ulaznice. U špici smo imali 110 zaposlenih, dogodine će ih biti 150, mjesečno samo za struju plaćamo dvjestotinjak tisuća kuna, a imamo i kredit od 50 milijuna kuna, ali pokazuje se da nismo pogriješili – kaže Kovačić, koji povrat svoje investicije od oko 75 milijuna kuna planira za 12 godina.

No, već danas računa da ni tada, u trinaestoj godini, neće početi zarađivati.

– Znate kako je u turizmu, morate stalno ulagati, unapređivati i tada ćemo se vjerojatno ponovno zadužiti. Pa već ove zime širimo se na još 20.000 četvornih metara, uglavnom zelenih površina, ali bit će i nekih novih, u našoj regiji još neviđenih atrakcija. Dugoročni je plan proširenje Istralandije na površinu od ukupno 200 tisuća četvornih metara – ambiciozan je Kovačić.

Ne boji se konkurencije

Konkurencije se ne boji. Nedaleko od Poreča, naime, gradi se još jedan veliki vodeni park.

– To je isto kao da se hotelijeri boje jedni drugih. Konkurencija je dobra, tjera vas da se nadmećete i sutra budete bolji nego danas. Osim toga, mislim da turista u Istri i cijeloj Hrvatskoj ima dovoljno za sve – govori Kovačić.

Inače, aquaparka veličinom i obiljem sadržaja sličnog ovom istarskom nema stotinama kilometara uokolo. Najsličniji mu je jedan nedaleko od Venecije. Istarski, pak, trenutačno broji zadnje tjedne do zatvaranja sezone.

– Sve ovisi o vremenu. Bez sunca je teško održati temperaturu vode na ugodnoj razini za kupanje. Trenutačno planiramo biti otvoreni do 15. rujna ili tjedan dulje – kaže Kovačić.

Komentara 4

IV
IVA04
08:54 13.09.2014.

Radno vrijeme od 10 do koliko? 19 sati?! I još redari već sat vremena prije zatvaranja krenu "pospremati". Cca100€ za četveročlanu obitelj bez hrane i pića, prekratko radno vrijeme za ljetne mjesece...hvala lijepa. Radije odem u Gardaland.

Avatar comandante
comandante
17:04 11.09.2014.

sve 5 ali za nas su cijene bezobrazno visoke!!! da odes sa dvoje djece min 100 eura a to sto je tako u europi ..... vjerojatno je i platezna moc "nesto" veca tako da sa tim floskulama odskakutajte sto dalje

BR
brodludjaka
17:13 11.09.2014.

Mislim da su neprofesionalni, a to se odnosi na domaće goste. Ne primaju sve kartice, s obzirom da jedna obitelj treba najmanje 500 kuna da bi boravila tamo. Onda juriš po bankomatima itd... domaći gosti im uopće nisu bitni, cure na šalterima su kao i svuda bezlične i instruirane da se ne zapitaju ili upitaju zašto je tako..... mislim da tamo više nećemo ići. Jednom je bilo dovoljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije