Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve recesije

U industriji RH izgubljeno čak 80.000 radnih mjesta od 2008.

vladimir ferdelji
20.11.2010.
u 08:13

Vladimir Ferdelji: Proces gubitaka radnih mjesta u industriji neće se zaustaviti sve dok nam u ekonomiji vladaju neznanje, laž i krađa.

Tijekom rujna u hrvatskoj industriji bilo je zaposleno 241.600 radnika, što je 0,4% niže nego u kolovozu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Nakon tromjesečnog razdoblja u kojem su negativni trendovi prekinuti, posljednji podaci DZS-a za rujan pokazali su nastavak pada zaposlenosti u industriji, ističe se u najnovijoj analizi Raiffeisen banke.

Istodobno, u rujnu je nastavljen pad broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini (-6,3%), odnosno zaposleno je 16.200 manje radnika. Iako je godišnji pad vidljivo niži nego tijekom prethodne godine (kada je zaposlenost u industriji u prosjeku smanjena 10,8%), stope pada zaposlenosti u industriji i dalje su relativno visoke.

Kumulativno gledano, u prvih devet mjeseci u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje u industriji je zaposleno 7,6% manje radnika, odnosno izgubljeno je gotovo 20.000 radnih mjesta. Pritom je najsnažniji pad zaposlenosti zabilježen u prerađivačkom sektoru koji prevladava u strukturi industrijske zaposlenosti (sa 89,8%) gdje je tijekom prvih devet mjeseci broj zaposlenih smanjen 8,1% godišnje. Najsnažniji pad zaposlenosti u promatranom sektoru zabilježen je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (-26,4% godišnje).

U industriji je potkraj 2008. bilo zaposleno 320.000 radnika, tako da je od početka krize izgubljeno čak 80.000 radnih mjesta. To je samo nastavak procesa na koji godinama upozoravamo. Taj proces neće se zaustaviti sve dok nam u ekonomiji vladaju neznanje, laž i krađa – kazao je Vladimir Ferdelji, direktor CRO-industrije.

Komentara 30

OK
okus
10:08 22.11.2010.

Ma BRAVO !!!!!!!! S Jacom u EU !!!!!! Samo do tada ima jos materijala za unistiti. Dajte kaj cekate ? Niste speditivni brzo brzooooo...... Ugledajte se na Bandica. I male bebe treba udesiti.

Avatar puky
puky
09:11 20.11.2010.

... srećom pa su poduzetnici \"pošteni, sposobni i iskreni\" ... da nisu već bi cijela industrija otišla u karu a baš smo konkurentni - jeftina radna snaga, najnaprednija tehnologija i skromni poduzetnici, poput fižulića koji je samo 200 dana godišnje krstario po Kribima ... strava ...

OB
-obrisani-
09:05 20.11.2010.

Samo vas gledam, boga vam! PLJUC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije