Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi poticaji

U idućih sedam godina za poduzetnike iz EU fondova 1,13 mlrd. kuna

Gordan Maras
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
10.04.2015.
u 14:30

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo prva dva poziva za dodjelu EU sredstava namijenjena malim i srednjim tvrtkama

Za mjesec dana hrvatski će se poduzetnici napokon moći prijavljivati za ozbiljni novac iz Strukturnog fonda EU, za što im je u sedmogodišnjem razdoblju osigurano 7,5 milijardi kuna.

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je jučer prva dva poziva za dodjelu EU sredstava namijenjena malim i srednjim poduzetnicima, ukupne vrijednosti 1,13 milijardi kuna. Resorni ministar Gordan Maras predviđa da će se ovim programom obuhvatiti oko 130 tvrtki čiji će projekti imati ukupni investicijski potencijal od gotovo četiri milijarde kuna. Ovaj projekt podijeljen je na dva dijela te je za program “Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu” namijenjeno 770 milijuna kuna, a za natječaj “Ulaganje u proizvodnu tehnologiju MSP” 361 milijun kuna. – Minimalni iznos potpore koji poduzetnici mogu dobiti za gradnju je 1,5 milijuna kuna, a maksimalni 15 milijuna kuna. Potpore za opremanje kreću se od minimalnih 500 tisuća kuna do maksimalnih pet milijuna kuna. Potpore će se moći dobiti do 45 posto vrijednosti ukupne investicije kod malih poduzetnika do 35 posto za one srednje – objašnjava Maras.

Dodaje da je u konkretnom slučaju najniža potrebna investicija za prijavu na natječaj 1,1 milijun kuna, a najveći iznos nije limitiran. Prijave na natječaj počinju 11. svibnja i traju do iskorištenja predviđenog novca, a potpisivanje prvih ugovora Maras očekuje u rujnu. Natječaj se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020. financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim ovog natječaja, u MINPO-u najavljuju da poduzetnici ove godine mogu računati na još 2,7 milijardi kuna potpora za turizam, poduzetničku infrastrukturu, informatizaciju te povećanje kvalitete proizvoda. Svi ovi natječaji trebali bi biti raspisani do ljeta ove godine.

>>Milanović o EU fondovima: Moramo iskoristiti više nego uplatimo

Komentara 2

HR
hromcan
18:26 10.04.2015.

Tko još uzima za ozbiljno to što ptičaju ovi likovi iz ZDP-a (ni oni neznaju o čemu su jučer prićali).

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
22:23 10.04.2015.

kako čovjek neće biti oduševljen ovakvim sposobnim ministrima... zamisli ako je čovjek preko noći postao od konobara na Bjelolasici - ministar obrta, sigurno je presposoban čovjek... evo, ja se sav ozarim kad ga slušam kako priča "štA,.... ja, bih rekao... štA.... ja bih rekao" .... a tek pogled na visoko istaknuto čelo... upravo sam ispunjen ponosom da živim u istoj državi s njim /oprostite što se valjam od smijeha/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije