Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
250 radnika

SING i EKN osudili novi val otpuštanja u INI

Naftna bušotina, portal
Boris Scitar/VLM/PIXSELL
08.05.2014.
u 11:24

Predloženim organizacijskim promjenama najviše su, ističe SING, pogođeni radnici zaposleni u istraživanju i proizvodnji nafte i plina

Sindikat naftnog gospodarstva (SING) i Sindikat energetike, kemije i nemetala u INI (EKN) oštro se suprotstavio planiranim organizacijskim promjenama prema kojima će u naredna tri mjeseca više od 250 radnika biti proglašeno viškom.

Predloženim organizacijskim promjenama najviše su, ističe SING, pogođeni radnici zaposleni u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, što je izravna posljedica nerazumnih administrativnih odluka Vlade RH na koje su sindikati već upozoravali.

-  Vlada je svojim Odlukama o cijeni plina te o obvezi isporuke plina HEP-u po znatno nižoj cijeni (cijena plina administrativno je smanjenja s 2,3 na 1,7 kn/m3) izravno ugrozila poslovanje INE. Uz to, prisilnom prodajom plina uskladištenog u podzemnom skladištu plina po cijeni od 0,58 kn/m3 dodatno je ugrožen poslovni rezultat, a zna se da najveći prihod u INI ostvaruje upravo istraživanje i proizvodnja nafte i plina. Višak od 250 radnika izravna je posljedica nerazumnih administrativnih odluka Vlade, a ako Vlada nastavi i dalje traži od INE isporuku po sniženoj cijeni i na način koji onemogućava uravnoteženu proizvodnju, moglo bi doći do zatvaranja više plinskih polja, a samim tim i novog viška radnika - istaknuo je Božo Mikuš, predsjednik SING-a.

- Daljnji gubitak prihoda dugoročno će se odraziti na sve Inine dijelove, a naročito na rafinerije, odnosno mogućnost njihove modernizacije koja je ključna za sigurnost radnih mjesta - rekao je Željko Jurašinović, koordinator EKN-a u INI.

Od Uprave INE sindikati zahtijevaju da odustane od organizacijskih promjena koje za posljedicu imaju višak radnika, dok se ne okončaju pregovori između Vlade i MOL-a. Većinski suvlasnici najprije moraju dogovoriti dugoročnu strategiju razvoja INE kako bi se mogle utvrditi bilo kakve promjene.

- Tražimo od poslodavca da pristupi socijalnom dijalogu sa sindikatima s ciljem postizanja dugoročnog rješenja - sklapanja socijalnog sporazuma u INI. Uz to, predlažemo hitno osnivanje Fonda za doškolovanje i prekvalifikaciju prema ukazanim dugoročnim potrebama. Fond bi financirala INA, a njime bi upravljalo tijelo sastavljeno od predstavnika poslodavca, sindikata i Radničkog vijeća, a prema potrebi i vanjskih neovisnih stručnjaka za tržište rada. Primaran nam je cilj za takve radnike osigurati radna mjesta unutar INE, a prema potrebama i šire - kazala je Jasna Pipunić, tajnica Sindikata naftnog gospodarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije