Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

RBA traži priliku za akvizicije u Hrvatskoj

RBA je peta banka u Hrvatskoj, s udjelom u tržištu nešto ispod osam posto, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB)
22. svibnja 2019. u 17:23 0 komentara 336 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 Austrijska Raiffeisenbank (RBA) traži priliku za akvizicije u Hrvatskoj budući da organski rast sam po sebi neće biti dovoljan da banka poveća udio u hrvatskom tržištu, kazao je izvršni direktor u srijedu u razgovoru za Reuters.

HNB RATKO BOŠKOVIĆ Zašto hrvatska poduzeća ne uzimaju kredite

RBA je peta banka u Hrvatskoj, s udjelom u tržištu nešto ispod osam posto, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB). Tržištem dominiraju banke u talijanskom, austrijskom i mađarskom vlasništvu, napominje Reuters.

"Naš je bazični pristup organski rast utemeljen na uslugama visoke kvalitete. No, organski rast neće biti dovoljan da se poveća udio u tržištu s ograničenim potencijalom rasta", tumači u razgovoru za Reuters izvršni direktor RBA Michael Georg Mueller.

Hrvatska trenutno ima oko 20 uglavnom manjih banaka, a pet najvećih kontrolira 80 posto tržišta. Najveće su Zagrebačka banka, u vlasništvu talijanskog UniCredita, i Privredna banka Zagreb, u vlasništvu također talijanske Intesa Sanpaolo. Slijede austrijski Erste i mađarski OTP, navodi Reuters.

Barclays Udružile se u kartel Nova kazna bankama za manipuliranje tečajem

"RBA traži priliku za moguće akvizicije kako bi povećao potencijal za ostvarivanje ciljane razine prinosa na kapital", dodaje Muller, ne navodeći pojedinosti.

U travnju su hrvatski mediji i izvori izvijestili da i mađarski OTP razmatra dvije moguće mete za akvizicije u Hrvatskoj, uključujući podružnicu Raiffeisena. Glasnogovornik austrijske banke kazao je tada da ne namjeravaju prodavati poslovanje u Hrvatskoj.

Hrvatska do sredine srpnja planira formalizirati kandidaturu za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM-2), što je prvi korak u postupku usvajanja eura. Vlada želi da Hrvatska postane članicom eurozone do 2024. godine, navodi Reuters.

trend rasta poslovanja Zagrebačka i Hrvatska poštanska banka 
s rastom dobiti, Privredna banka oslabila

Mueller smatra da bi hrvatsko gospodarstvo imalo koristi od uvođenja eura i da prednosti pretežu nad troškovima.

“Najveća je prednost uklanjanje tečajnih rizika”, ističe čelnik austrijske banke.

“Uz to, pozitivni se efekti mogu očekivati i od nižih kamatnih stopa i od većih ulaganja i rasta međunarodne trgovine".

Premda je približno 80 posto depozita i 60 posto zajmova u Hrvatskoj već iskazano u eurima, neki oporbeni čelnici i analitičari smatraju da bi Hrvatska trebala slijediti primjer Poljske, Mađarske i Češke i zadržati svoju valutu kunu.

Prema nedavno provedenom istraživanju Hrvatske narodne banke (HNB), 52 posto građana podupire uvođenje eura a 40 posto mu se protivi, najčešće zbog straha od poskupljenja.

MICHAEL GEORG Müller Glavna prepreka većim ulaganjima je vladavina prava

Mueller pak tvrdi da je taj strah neopravdan jer su cijene u Hrvatskoj ionako već relativno visoke u usporedbi s prosjekom u eurozoni.

“Nema razloga za strah od ulaska u eurozonu budući da on ne bi trebao rezultirati značajnim rastom cijena", rekao je.

Dodaje ipak da bi Hrvatska mogla dodatno poraditi na jačanju otpornosti gospodarstva, čime bi postala manje rizična zajmodavcima pa bi time smanjila i troškove zaduživanja.

“Snažniji institucionalni i pravni okvir poboljšao bi percepciju rizika u Hrvatskoj a uklanjanje zapreka poslovanju, zajedno s uvođenjem eura, privuklo bi više ulaganja u zemlju", poručio je Mueller.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.