Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nova kazna bankama za manipuliranje tečajem

Već prije ovog slučaja izricane su kazne za manipuliranje euriborom i yen liborom: utvrđeno je, primjerice, da se nekoliko velikih banaka organiziralo u dvije odvojene grupe, svaka za “svoj” indeks
13. svibnja 2019. u 06:00 1 komentara 286 prikaza
Barclays
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon dugogodišnje istrage, međunarodnim bankarskim divovima konačno bi mogla biti izrečena kazna za nepošteno poslovanje! Prema informacijama koje prenosi Reuters, Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan, Royal Bank of Scotland, UBS i jednu malu japansku banku koja nije imenovana samo dani dijele od novčane kazne Europske komisije za kršenje regulative vezane uz zaštitu od monopola jer su manipulirale tečajevima. Šteta za banke mogla bi biti više milijardi eura.

Stadionska diplomacija Obećali su nam sagraditi stadione, ali evo što Kineze zapravo zanima

S obzirom na to da su tijekom istrage odgovorni priznali manipulaciju, kazne, koje mogu iznositi do 10 posto godišnjeg prihoda na globalnoj razini, bit će i niže za 10 posto. Optužbe pobija Credit Suisse koja tvrdi da nema nikakvih dokaza za optužbe. Regulator slučaj istražuje zadnjih šest godina, a dosad su već Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland i UBS zajedno platile 2,8 milijardi dolara za iste prijestupe na američkom tržištu. Tamošnji je regulator utvrdio da su bankari tečajeve dogovarali preko interneta, u chat sobama koje su prigodno nazvali: kartel, mafija i klub bandita.

U Europskoj komisiji zasad nisu željeli komentirati informaciju o kaznama, a nisu se očitovali ni predstavnici banaka. To nije prva takva istraga. Već prije ovog slučaja izricane su kazne za manipuliranje euriborom i yen liborom: utvrđeno je, primjerice, da se nekoliko velikih banaka organiziralo u dvije odvojene grupe, svaka za “svoj” indeks. Kaznu su već platile Deutsche Bank – 725 milijuna eura, Société Générale 446 milijuna, Royal Bank of Scotland 391 milijun, brokeri RP Martina 247 tisuća eura, JP Morgan 79,8 milijuna eura, a Citigroup 70 milijuna eura.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • Koka_Loka:

    Jaka stvar! Plate kaznu koja ide u drzavnu blagajnu, a sto od toga imaju oni koje su prevarili???