Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zagrebačka i Hrvatska poštanska banka 
s rastom dobiti, Privredna banka oslabila

HPB zabilježi o neto dobit 66,5 milijuna kuna što je najviše u posljednjih 11 godina
02. svibnja 2019. u 14:12 1 komentara 303 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Domaće banke nastavljaju s trendom rasta poslovanja. Najveća domaća banka, Zagrebačka banka, objavila je prihode u prvom tromjesečju od 1,25 milijardi kuna što je 23 posto više nego godinu ranije. Neto prihodi od kamata povećani su 11,5 posto na 709 milijuna kuna dok je prihod od provizija i naknada skočio preko 21 posto na 297 milijuna kuna. Dobit od trgovanja uvećana je za 80 posto na 247 milijuna kuna. S obzirom na to da su troškovi poslovanja rasli 2,3 posto na 498 milijuna kuna, neto dobit povećana je za 34 posto i dosegla je 540 milijuna kuna.

Đuro Đaković Prihodi za 29,2 milijuna kuna manji nego lani, ali izvoz raste

Kreditiranje raslo 0,1%

Valja naglasiti kako je kreditiranje raslo vrlo blagih 0,1 posto na 65,7 milijardi kuna. Zabin prvi konkurent, Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 264,4 milijuna kuna, što je 7,4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Kamatni prihod dosegao je 594,3 milijuna kuna, što je 4,3 posto manje. Istodobno, kamatni troškovi iznosili su 55,7 milijuna kuna ili 30,7 posto manje.

Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje što je utjecalo na kamatne rezultate ove godine, navode iz banke. U prvom tromjesečju ostvareno je 154,8 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što je 2,66 posto više nego lani, dok je neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja iznosila 71 milijun kuna.

Predblagdanska groznica INDEKS EKONOMSKE KLIME Očekivanja u trgovini i građevini pala, optimizam vidljiv samo kod građana

Porast kreditnog portfelja

Hrvatska poštanska banka (HPB) zabilježila je 66,5 milijuna kuna neto dobit što je najviše u posljednjih 11 godina, priopćili su iz banke.

Operativna dobit od 74,3 milijuna kuna viša je za sedam posto. Neto kamatni prihod je gotovo nepromijenjen, uz porast kreditnog portfelja oko pet posto. Neto prihod od provizija i naknada na istoj je razini.

nitko nije očekivao
Severina napokon otkrila s kim putuje po obali: 'Šetamo po otocima'
Zabavi se
Riješi kviz i doznaj kakav si frend, a one najkreativnije Aircash daruje s 500 kuna
  • kruti6:

    'naše' bančice sve bokci na prosjačkom štapu. .