Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis OPG-Zlata vrijedan

'Ovdi je bez vinograda ka i bit na otoku bez kaića i udice'

U najmlađem vinogradu, koji je Ante nazvao Maza, nalazi se i meteorološka postaja. Ona ih obavještava o temperaturi zraka i tla, vlažnosti i padalinama
19. kolovoza 2021. u 08:30 0 komentara 3818 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Bilo i opol su dobra pića. A samo je crno vino – vino – znalački će 67-godišnji Ante Radas iz Mratova, sela u općini Promina, dok po zvizdanu hodamo ka vinogradu koji je podigao nedaleko od svog doma ispred kojeg je u betonu napisana adresa Mratovo 6:

– Šest mi je broj kuće. A iman i šestero dice, dva sina i četiri ćeri. Prvi se rodija sin, njemu je 46, i zadnji je isto sin. Njemu su 24 – govori Ante Radas.

OPG ROZALINDA BANIĆ Iman još ideja za naš OPG, ali ne smin reć, muž bi me udavija

U svome u ratu spaljenome selu, u kojem su po povratku morali sve ispočetka, Radasovi u četiri vinograda imaju oko 6000 loza i godišnje proizvedu između šest i osam tisuća litara vina. Ili, kao što bi Ante rekao, vina i dvije vrste dobrog pića. Prodaju vino u rinfuzi, no to što nisu flaširana i s etiketom nipošto ne znači da nisu dobra. Dapače, imaju ovi prominski vinari dosta stalnih kupaca koji naručuju između 100 i 300 litara. Cijena vina Radasovih je 15 kuna za litru.

– Najbolje je vino prodano vino – smijulji se Anti brk ispod slamnatog šešira bez kojeg ne ide na sunce.

 

Vinogradi kao iz priručnika

Sa suprugom Anom, koja se u Mratovo doselila iz nedalekih Miljevaca, Ante je sretan više od pola života i ponosan što su im potomci podarili devetero unučadi:

– Pobigla je žena za mene kad joj je bilo 16, a meni 21. Šta ćeš, nisam baš bija prilika. Iz obitelji sam s puno dice, bija sirotinja. I još invalid, bez jedne ruke. Živili smo u Zagrebu, studirali, imali prvo dite, oboje završili višu upravnu i vratili se doma. Ona je posli radila ko državni službenik, ja ko namještenik u mirovinskom. Ja sam ustvari hibridni seljak jer moja gospođa i ja imamo oko 90 godina radnog staža. Uostalom, bit ovdi bez vinograda je ka i bit na otoku bez kaića i udice. Iako smo žena i ja stalno radili, dopunski smo se bavili i ovim poslom, zato što je to moja ljubav, ali i korist bez koje ne bih mogao jer imamo šestero dice. Vinograd i vino su nam omogućili da kvalitetnije živimo, da ne dršćemo kad otvaramo novčanik. Prije rata imali smo vinograde, mehanizaciju, mliječne krave, svinje, prasad, svoju vodu... Ma sve osim svoje struje. U ratu smo bili popaljeni i popljačkani pa da nisam najprvo obnovija vinograd, teško bi obnovija i ostalo i teško bi podnija tu odgovornost prema odgoju nji šest. Iza rata san dolazija tu, sadija vinograd, presvlačija se u autu jer nisam ima di. Od 15 kuća u našem zaselku 13 je bilo zapaljeno. Bižali smo preko kanjona Čikole u Tomi Vinkoviću, u prikolicu san natrpa jedanaestero dice i starčadi. Posli je taj traktorčić uzela naša vojska za svoje potribe. Vratili su ga i sad je opet tu. Jedino su on i moja žena nepoderivi – kaže Radas došavši do vinograda iz kojeg se čuje glazba jer Ante u vinogradu sve vrijeme ima uključen radio ne bi li lake note otjerale čestog neželjenog gosta – jazavca.

OPG MARIJA HOLJEVAC Hrana za krave dolazi iz pivovare: Da, naše vesele krave piju pivo

I nije on jedini koji voli zabiti zube među redove lasine, plavine, debita, maraštine, dubrovačke malvasije, merlota, vranca, syraha... Navrate ovamo i španjolski vrapci, divlje svinje, a u posljednje vrijeme i srne. Unatoč njima, četiri vinograda Radasovih uređena su kao iz kakvog priručnika.

– Pokaži mi vinograd da vidim kakav si čovik – govori nam Ante ovdašnju uzrečicu.

Radasovi svoje vinograde navodnjavanju, no kako je voda ovdje duboko ispod površine i kopanje je nemoguća misija, za navodnjavanje koriste vodu iz gradskog vodovoda, što financijski i nije najsretnije rješenje, ali drugog nema. U najmlađem vinogradu, kojem je osam godina i koji je Ante nazvao Maza, nalazi se i meteorološka postaja. Ona ove vinare obavještava o temperaturu zraka i tla, vlažnosti i padalinama. Uz uzgoj vinograda i proizvodnju vina Ante i Ana na svome imanju imaju i manju proizvodnju sijena:

– Sijeno trampimo sa stočarima, za stajnjak. Takva se gnojidba odražava na kvalitetu vina – objašnjava Radas.

Uzgaja ova obitelj i piliće te svinje, za čiju su prehranu posijali ječam i pšenicu, imaju i masline, ali to je sve za osobne potrebe. Ante kaže da mu je hobi preko zime, kad nema posla u vinogradu, sušiti meso pa osuši stotinjak panceta i pršuta.

OPG DANIJELA ŠAJKUNIĆ Nisam znao što je ulje od maslina, a danas ih imam najviše u kraju

Djecu dovesti pred gotov čin

– Dosta se toga potroši u mojoj brojnoj obitelji jer uvijek je nekakva prigoda, nekakvo feštanje, a i podijelim s dobrim ljudima i prijateljima. Sad kad su mi djeca poodrasla više mi nije prioritet da se tu nešto previše zarađuje, već da se laganije živi. I ovo što volim, ne žalim, to opušta – govori Ante.

Za razvoj svoga malog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Radasovi su dobili 15 tisuća eura iz europskih fondova. Ante kaže da se namjeravaju javljati i na neke druge mjere, a za oko mu je zapela ona od 50 tisuća eura, za postavljanje solara na neplodna zemljišta. Tako bi imao i svoju struju:

– Osoviš se na svoje dvi noge i ideš dalje. Moj je moto: “Nikad stat, nikad potrčat.” Žena i ja ljeti ustajemo oko pet, poradimo što triba i već u 9-10 ponovno zaspimo. Tako od jednog dana napravimo dva. I sve se stigne. Ne želim odustati od vinograda iako već imam i godina i invalid sam. I moja se gospođa u životu naradila da to sve i dalje funkcionira. Ali, eto, to i dalje radimo i volimo. Nastojat ću to još više unaprijediti tako da metnem djecu pred gotov čin, da moraju i oni o tom vodit brigu – kaže Ante Radas iz Mratova, sela koje je u životu napustio dva puta, zbog školovanja i zbog rata, i iz kojeg više nikamo ne namjerava ići.

– Petero dice je u Zagrebu, jedna ćer u Brelima. Nismo mi baš od puta, više volimo da se dođe k nama – dodaje Ana Radas ulazeći u svoj “laboratorij” – prostoriju u kući koja je samo njezina, gdje kuha, glača, pogleda televiziju. I postavi veliki stol, za svoju brojnu obitelj.

OPG ANTE RADAS

Na 1,5 hektara imaju posađeno oko 6000 trsova i godišnje proizvedu između 6 i 8 tisuća litara vina koje prodaju u rinfuzi, za 15 kuna po litri. Između ostalih sorti imaju i autohtone kao što su debit, plavina i lasina. Proizvode crno i bijelo vino te opol (rosé), a prodaju na kućnom pragu.

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
POVEZIVANJE BIH I HRVATSKE
Na 4 traka novog mosta preko Save prolazit će 28.000 vozila dnevno
Logitech
Novi poslovni trend
Uz ovaj model rada, vaša poslovna budućnost više neće imati granica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.